reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ceny HW znovu ohroženy, Bitcoin už překonal $7500

12.5.2019, Milan Šurkala, aktualita
Ceny HW znovu ohroženy, Bitcoin už překonal $7500
I když to s kryptoměnami vypadalo hodně dlouho dost bledě, poslední týdny jsou ve znamení výrazného oživení, nejen co se Bitcoinu týče. Jeho cena se více než zdvojnásobila a zvýšení cen hrozí i u hardwaru.
Kryptoměny zažívaly největší slávu na přelomu let 2017 a 2018. Poté ale došlo k výraznému poklesu zájmu a jejich ceny, které nezřídka spadly na zlomky rekordních hodnot (ve většině případů v podstatě umazaly jednu nulu). Spolu s tím se konečně dostaly do rozumnějších mezí i ceny počítačového hardwaru, zejména grafických karet. Vývoj z posledních týdnů nicméně začíná znovu přinášet otázky, zda se hardware opět nezdraží v důsledku nové kryptománie. O ní zatím sice nelze mluvit a ani nevíme, zda opravdu nastane, protože vývoj kryptoměn je naprosto nepředvídatelný. Někteří "odborníci" totiž hovoří o brzkém opětovném pádu, jiní zase Bitcoinu předpovídají částky s šesti ciframi. Jisté je však to, že poslední dobou cena kryptoměn znatelně roste a v posledních dnech se to už týká nejen Bitcoinu. Důvodem je především nestabilita klasického akciového trhu (např. tím, že Trump uvalil další cla na dovoz produktů z Číny, což poslalo akcie mnoha společností výrazně dolů).
 
Cena Bitcoinu
 
Ten před 3 měsíci stál necelých $3600, před pár hodinami nicméně už dosáhl na částku $7585, poté lehce spadl, nicméně jen za dobu psaní této aktuality vyletěl ze $7320 na $7530. To už jsou dost vysoké hodnoty (ostatně za posledních 24 hodin vzrostl o zhruba 12 %, kdy byl za $6700) a takto rychlý vzestup by mohl znamenat další výrazné oživení trhu s kryptoměnami.
 
Pokud jde o další kryptoměny, tam je situace docela podobná. Ethereum si za poslední den připsalo +6,6 % a za tři měsíce vzrostlo ze $120 na $196. To Bitcoin Cash zaznamenal 16,3% nárůst za poslední den a během čtvrt roku vzrostl ze $120 na $368. Litecoin dnes vzrostl o 6,8 % a i jeho cena se za poslední 3 měsíce více než zdvojnásobila ze $41 na $93. XPR Ripple sice dnes povyskočil o 5,9 %, nicméně dlouhodobě se jeho cena příliš nemění a za čtvrt roku vzrostla z $0,3 jen na $0,335.
 
Další hrozbou nicméně může být cena kryptoměny Monero, která nehrozí ani tak zvýšením cen hardware jako zvýšením zájmu o cryptojacking (nelegální těžba pomocí skriptů na počítačích obětí, a to ať už jejich instalací pomocí malwaru nebo na napadených webových stránkách). Cena Monera se za posledních 24 hodin zvýšila o 10,0 % a za posledního čtvrt roku to bylo ze $48 na $80.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama