Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ceny Radeonů RX 590 klesají, i u nás?

29.10.2019, Jan Vítek, aktualita
Ceny Radeonů RX 590 klesají, i u nás?
Je naprosto logické, že nástup nových karet od AMD i NVIDIE bude tlačit i na ceny starších karet, a to nejen starších Turingů v případě GeForce GTX Super, ale i Radeonů s čipy Polaris. Jak reagují ceny v zahraničí? 
Zmínit by se daly i ceny starších GeForce GTX s čipy Pascal, nicméně ty už i v případě GTX 1060 z trhu téměř zmizely, zatímco Radeony s čipy Polaris se prodávají vesele stále dál. Ostatně není divu, když NVIDIA přinesla nástupce Pascalů už dávno, zatímco na slabší Navi 14 v případě AMD stále ještě čekáme. 
 
NVIDIA dnes uvede na trh GeForce GTX 1660 Super, která ponese 12nm GPU Turing TU116-300, které bude mít naprosto stejnou konfiguraci i takt jako starší GTX 1660, čili 1408 CUDA jader a 1530 až 1785 MHz. Nová karta ale bude výrazně výkonnější díky 14Gb/s pamětem GDDR6, které nahradí pouze 8Gb/s GDDR5, takže lze očekávat lepší poměr výkonu a ceny i přes to, že právě cena se mírně zvýší na 229 USD. 
 
Ovladače této karty nabídnou podporu filtrů ReShader pro GeForce Freestyle, dále podporu NULL pro G-Sync (NVIDIA Ultra Low Latency - obdoba Radeon Anti-Lag) a také Image Sharpening, což je technologie, která ohrožuje samotné DLSS a jde také o odpověď na novou nabídku firmy AMD. 
 
 
 
Na trh by se měly v dohledné době dostat také Radeony RX 5500 pro hraní v rozlišení 1080p, a tak není divu, že v mnoha západních obchodech se snižují ceny starých Radeonů, a to především RX 590. Takový PowerColor Red Dragon Radeon RX 590 8GB se dá v Británii sehnat za 5200 Kč a platí to také pro Gigabyte Radeon RX 590 8GB. 
 
Dobrá zpráva je, že u nás to není o moc horší, ostatně zmíněný model od Gigabyte (GV-RX590GAMING-8GD) je k dispozici od cca 5500 Kč s tím, že jeho cena v tomto měsíci postupně klesala. Mohla by ale jít ještě níž vzhledem k tendencím na západních trzích, ale to nám nikdo nezaručí. Za 5200 Kč se ovšem dá pořídit model Sapphire Radeon RX 590 PULSE, ale je tu jedno dilema. 
 
Buď si pořídíme levnou kartu a zdánlivě ušetříme, nebo si vybereme takový obchod, který s AMD spolupracuje na promo akci Raise the Game. Pak máme v případě RX 590 nárok na Borderlands 3, nebo Ghost Recon Breakpoint a tři měsíce Xbox Game Pass pro PC. U nás existují tři takové obchody, což není vzhledem k jiným zemím zrovna málo, ale ve dvou případech je nabídka karet velice omezená, a to právě takových, pro které Raise the Game platí. Výhodná nabídka se ale dá najít, ovšem zákazník může zapomenout na to, že by si pak mohl mezi kartami vybírat. 
 
Zdroj: KitGuru 


Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.