reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ceny rychlých DDR4 RAM jsou nízko, ale měly by ještě spadnout

31.5.2019, Jan Vítek, aktualita
Ceny rychlých DDR4 RAM jsou nízko, ale měly by ještě spadnout
Pokud jde o nákup pamětí RAM pro naše PC, velice dlouho nebyla tak vhodná doba jako nyní, ovšem brzy by mohlo a mělo být ještě lépe. Jisté je to, že ceny nahoru nepůjdou, pokud se nestane něco neočekávaného, takže můžeme čekat. 
Na druhou stranu, ceny pamětí RAM jsou už tak dost nízko, že další čekání může sice přinést výhodnější nabídku, ale řadě lidí už může být celkem jedno, zda nakoupí o dvě nebo tři stovky levněji, pokud chtějí stavět počítač hned. Ale k tomu lze poznamenat jedno: Ryzen 3000. 
 
 
Tyto procesory vypadají velice dobře, jistě také se odmění za výše taktované paměti a to hned dvojnásob platí pro moderní APU, kde bychom se využitím základních modulů DDR4-2133 připravili o velkou porci grafického výkonu. Ideální by mohly být z hlediska výkonu a ceny DDR4-3200, které už nové procesory mají oficiálně podporovat (pro Ryzen 2000 to bylo DDR4-2933). Využití ještě rychlejších pamětí ale samozřejmě také bude možné. Hlavní zpráva ale je, že si můžeme dovolit s koupí pamětí ještě počkat, pokud tedy někdo nemá v plánu upgradovat pouze. Ryzen 3000 vstoupí na trh až 7. července a v tu dobu by ceny modulů DDR4 snad mohly být ještě příznivější, pokud platí to, co se psalo nedávno.  
 
V podobných článcích však obvykle probíráme zprávy o poklesu cen pamětí na jejich vlastním trhu. Z takových pamětí se pak teprve musí vyrobit moduly, které se dopraví do obchodů a obchodníci zváží jejich koncové ceny. Je tak nutné počítat s výraznou časovou prodlevou.
 
Jaké jsou tedy ceny pamětí DDR4-3200? Uvažovat budeme o 16GB kitech dvou modulů, což můžeme brát za takový standard pro zákazníka, který chce upgradovat nebo rovnou stavět nový počítač. Ostatně když se podíváme na ceny 16GB DDR4-2133, je více než patrné, že kupovat je by byl nejspíše obrovský nesmysl. Našel jsem pouze jednu sadu, která je výrazně levnější než DDR4-3200 a v ostatních případech byly cenové rozdíly zanedbatelné. 
 
Stejně tak z hlediska poměru kapacity a ceny nemá cenu kupovat 8GB sady DDR4-3200, které jsou většinou přinejmenším na dvou třetinách cen 16GB sad. Takže 16GB DDR4-3200 vycházejí z mého pohledu cenově nejlépe, což je jen dobře a skutečně už není žádný problém je pořídit za částku 2200 Kč s daní. Může jít o značky Patriot, Team, Corsair či Kingston a pokud akceptujeme ceny do 2500 Kč, výběr se rozšíří i o další výrobce. Z hlediska časování CL je nemá význam rozlišovat, neboť to jsou všechno CL16. 
 
Co se týče vývoje cen, od března či dubna je pokles jen velmi mírný či rovnou žádný, takže můžeme jen sledovat, jestli přijde nějaký větší skok, který běžnou cenu 16GB DDR4-3200 dostane pod 2000 Kč. Uvidíme, však lidé TrendForce pro 2. kvartál předpovídali 25% pokles cen. 


reklama