reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ceny SSD nabraly sestupný směr, ale ne všechny

12.6.2018, Jan Vítek, aktualita
Ceny SSD nabraly sestupný směr, ale ne všechny
Ceny hardwarových komponent v poslední době nevyvolávaly potěšení a šlo především o grafické karty a operační paměti DDR4. Od začátku roku ale vytrvale klesají alespoň ceny SSD, takže jak na tom jsou? 
Díky soutěživosti mezi AMD a Intelem nás může také velice těšit vývoj na trhu s procesory x86, kde jsme v předchozích letech viděli jen velice mírný pokrok až stagnaci, takže je dobře, že je tu protipól grafických karet a RAM. A v případě výrobců RAM existuje šance, že ti své ceny v dohledné době rozhýbají, protože už jimi vyvolali velký zájem úřadů v Číně, a to nejen jich. 
 
 
Ceny SSD v zahraničních obchodech nabraly v tomto roce sestupný směr, jak ukazuje Hexus.net a jeho přehled, který se dá shrnout do jednoho grafu. Ten si všímá 500GB modelu Crucial MX500, který skutečně postupně zlevnilna cca 200 liber. Ale co u nás? 
 
 
Stejný model SSD jsme si mohli na začátku roku koupit za téměř 4000 Kč s daní a dnes je cena přibližně o čtvrtinu, čili 1000 Kč nižší. To je velice pozitivní vývoj pro zákazníky, ale je třeba si uvědomit, že jde o 2,5" SSD pro SATA, které se na trhu moc neohřálo. Podobný a v podstatě ještě lepší příklad je Samsung SSD 860 EVO 500 GB, jehož cena spadla z necelých 5000 Kč i o více než dva tisíce, čímž zcela zastínila model Samsung 850 500GB, který za více než dva roky v podstatě nezlevnil a dále stojí právě kolem oněch 5000 Kč, i když se dá sehnat i levněji:
 
 
Pokud by však někdo chtěl koupit moderní SSD na pozici systémového disku, dnes už těžko bude chtít sáhnout po 2,5" modelu pro rozhraní SATA, když M.2 SSD pro PCIe a NVMe nabízejí o tolik vyšší výkon. Zde se můžeme podívat opět na ceny Samsungů řady 900, které od začátku roku dokázaly výrazně zlevnit. Takový Samsung 960 EVO s 500 GB skokově spadl o tisícovku na 5000 Kč, ale spíše bychom se už měli zajímat o jeho nástupce 970 EVO, jehož cena se už dostala pod 6000 Kč a ještě nedávno byla na úrovni deseti tisíc. To ale spíše jen kvůli tomu, že šlo o horkou novinku. 
 
Mnohé z M.2 SSD pro NVMe jsou ale stále na trhu nové, a tak jejich ceny právě bohužel moc neklesají. Jde například o ADATA S11, Transcend JetDrive 725 nebo Kingston A1000. Klesají tak především ceny běžných modelů pro rozhraní SATA a jsou tu i takové M.2 SSD jako Intel Pro 7600p, jejichž cena naopak roste. 
 
V dohledné době by s cenami mohl zamávat nástup 3D pamětí s buňkami QLC, které však jednak budou mít ještě mnohem nižší výdrž než TLC paměti a pak lze očekávat, že bude podstatně nižší i dlouhodobě udržitelný zápis. Výrobci to pravděpodobně budou chtít zachránit opět pomocí SLC cache, a tak se pomyslné nůžky mezi rychlostí čtení a zápisu budou dále rozevírat. 
 


reklama