reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čína spustila vyšetřování předních výrobců pamětí DRAM

5.6.2018, Jan Vítek, aktualita
Čína spustila vyšetřování předních výrobců pamětí DRAM
Nedávno jsme informovali, že u kalifornského soudu byla podáno obvinění proti předním výrobcům pamětí DRAM, kteří jsou podezřelí z vytvoření kartelu. Nyní své vyšetřování spustily také čínské orgány, a to proti třem firmám.
Předmětem vyšetřování čínských úřadů budou Micron, Samsung a SK Hynix, čili jedna americká a dvě jihokorejské firmy. Podezřelé jsou prostě a jednoduše z toho, že společně záměrně vyhnaly ceny pamětí typu DRAM a zneužily tak své celkově naprosto dominantní postavení na trhu, jejž ovládají z 96 %. Ostatně nebylo by to poprvé
 
 
Největším výrobcem pamětí DRAM je Samsung, který vládne 45 % trhu, dvojkou v pořadí je SK Hynix s 28 % a třetí je s malým odstupem Micron s 23 %. Další firmy mají už jen minimální podíly, a to Nanya s 1,1 % a Winbond s 0,5 %. Právě zmínění tři největší výrobci by tak měli být zodpovědní za to, že nám koncové ceny pamětí RAM v posledních dvou letech vyrostly na dvojnásobek a rozhodně se nemají k tomu, aby se zase začaly snižovat. 
 
Formálnímu spuštění vyšetřování čínských úřadů měly předcházet měsíce příprav, ostatně o tom se mluvilo už v minulém roce a uvádí se, že nejde o součást aktuální obchodní války Číny s USA, čemuž ostatně napovídá i zmíněné obvinění u kalifornského soudu, které se týká těch samých firem.
 
Čína má přirozeně velký zájem na tom, aby se ceny pamětí DRAM upravily, protože sama je pochopitelně musí dovážet a dle Trendforce je přímo světově největším dovozcem DRAM a NAND, čemuž se ostatně vzhledem k jejím výrobcům počítačů, telefonů a dalších zařízení využívajících tyto paměti nelze divit. Z celosvětové produkce pamětí DRAM tak Čína dováží celou pětinu a pro NAND Flash platí čtvrtina, což chce změnit, a tak chystá spustit řadu vlastních továren. Bude ale ještě roky trvat, než ty najedou na svou plnou kapacitu. 
 
Regulátorům také neuniklo, že výrobci DRAM se aktuálně těší z historicky nejvyšších marží, které činí 69 % pro Samsung, 61 % pro SK Hynix a 57,5 % pro Micron. Výrobci se přitom brání, že aktuální ceny jsou tam, kde jsou kvůli vysoké poptávce od výrobců mobilních zařízení a serverů, což už je známá mantra. Už ale neuvádějí, proč nereagovali (nebo alespoň některý z nich) navýšením výrobní kapacity, na což rozhodně měli čas a proč jsou kapitálové investice do DRAM blízko historického minima. 
 
Zkrátka a dobře, konání výrobců pamětí v poslední době působí přinejmenším podezřele a je pochopitelné, že vzbuzuje zájem na příslušných místech.
 


reklama