reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CERN chce postavit obří urychlovač FCC dlouhý 100 km

17.1.2019, Milan Šurkala, aktualita
CERN chce postavit obří urychlovač FCC dlouhý 100 km
I když Velký hadronový urychlovač LHC je v provozu "jen" 9 let, CERN už plánuje výstavbu nového, mnohem většího. Ten nese název Future Circular Collider (FCC) a bude mít na délku neuvěřitelných 100 km.
CERN hodlá posouvat hranice výzkumu stále dál, a tak nynější Velký hadronový urychlovač LHC plánuje v relativně brzké době vylepšit na HL-LHC. V této konfiguraci by měl začít pracovat v roce 2026. To se sice může zdát být za dlouho, ale i samotný koncept LHC byl představen už v roce 1984, schválen o 10 let později a dokončen až v roce 2009. Fungovat pak začal o další rok později. Už nyní jsou ale plány na nový a ještě mnohem větší urychlovač Future Circular Collider (FCC). CERN totiž publikoval studii Conceptual Design Report (CDR), která se zabývá projektem tohoto nového urychlovače a nyní by měly postupně probíhat podobné kroky jako u LHC. Na této studii CERN pracoval už od roku 2014 a pracovalo na ni 1300 přispěvatelů ze 150 různých univerzit po celém světě.
 
Urychlovač CERN FCC
 
Během následujících dvou let by se tak mělo pracovat na aktualizaci Evropské strategie pro částicovou fyziku, výsledkem čehož by měla být roadmapa (plán) pro budoucí roky. FCC by měl být schopen zkoumat kolize typu elektron-pozitron, proton-proton, iont-iont při dosud nevídaných energiích a intenzitách, přičemž se hovoří i o možnosti rozšíření na typ elektron-proton a elektron-iont. Sám FCC by měl být tvořen obrovským 100 km dlouhým prstencovým tunelem (připomeňme, že LHC má na délku 27 km), finální verze by měla dosahovat energie až 100 TeV (teraelektronvoltů).
 
 
Začne se výstavbou tunelu a elektron-pozitronového varianty s možností dosahovat 90 až 365 GeV. Celkově si jen tento krok vyžádá 9 miliard EUR (5 mld. bude jen fyzická výstavba 100km tunelu). Hovoříme zde o začátku fungování zhruba v době, kdy skončí HL-LHC, tedy okolo roku 2040. Pak by měl FCC v této konfiguraci fungovat asi 15-20 let. Na konci 50. let by pak měl projít upgradem pro studium protonových kolizí, což si vyžádá investici ve výši 15 mld. EUR.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama