reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Červená nova v roce 2022 se nekoná

10.9.2018, Jan Vítek, aktualita
Červená nova v roce 2022 se nekoná
Na začátku minulého roku jsme se dozvěděli, že dle profesora Larryho Molnara nám v roce 2022 zasvítí na nebi červená nova jako důsledek srážky dvou hvězd. Nyní se ale dozvíme, že se na tento úkaz asi budeme těšit marně. 
Astronomie je věda plná odhadů a nevyhnutelných omylů, které k ní prostě patří. Jeden z nich se týká také systému KIC 9832227, který nám měl už v roce 2022 zasvítit jasem Polárky jako červená nova a následovat na této fotografii zachycený systém V838 Mon, v němž také explodovala červená nova, a to v lednu 2002. Tehdy v něm nastala exploze s jasem 600.000 Sluncí. 
 
 
Profesor Larry Molnar z Calvin College začal se svým týmem před pěti lety analyzovat systém KIC 9832227 vzdálený asi 1800 světelných let ve směru Souhvězdí Labutě. Astronomové využili jednak archivní data z roku 1999 a pak z dalších let až do roku 2017 a přišli se vzrušující předpovědí, že dvojice těsně obíhajících hvězd se v tomto systému srazí někdy v roce 2022. Šlo tak o první podobnou předpověď, na kterou se však zaměřil další tým. 
 
Quentin Socia ze San Diego State University stejně jako řada jiných se snažil předpověď Molnara ověřit a dle jeho názoru v roce 2022 červenou novu v systému KIC 9832227 neuvidíme. Molnar navíc s tímto závěrem sám souhlasí. Jsou totiž založeny na prý dříve nedostupných datech z pozorování, která sám nevzal v úvahu a týkají se roku 2003. 
 
Tato data se týkala očekávaného vzájemného zatmění hvězd, které se mělo objevit v očekávaném čase, ale tak se nestalo, na což se Socia pak dále zaměřil. Ve studii Molnara totiž byla chyba, která znamenala, že se o celých 12 hodin lišil čas udávaného a skutečného zatmění hvězd. To je zásadní problém, který vedl k celkově chybně určenému termínu srážky hvězd. 
 
Ty se dle původní studie měly začít k sobě značně přibližovat s tím, že jejich doba oběhu se bude exponencielně zkracovat. To však nenastane, takže předpovězený rok exploze neplatí a bohužel se nedozvíme, kdy by se hvězdy měly srazit. Je ale pravděpodobnější, že do té doby astronomové narazí na jiný systém, který nám dle nich připraví podobnou událost, protože základní věděcký předpoklad zpochybněn nebyl. 
 
Zdroj: Astronomy


reklama