reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chang'e 4 poslala další snímky z odvrácené strany Měsíce

16.1.2019, Jan Vítek, aktualita
Chang'e 4 poslala další snímky z odvrácené strany Měsíce
O úspěchu čínské sondy jsme už psali a nově také všude možně probleskla zpráva, že na palubě přistávacího modulu už začala klíčit bavlna. My se ale podíváme spíše na nové snímky i dvě videa. 
Chang'e 4 je tak vůbec první sonda, která přistála na odvrácené straně Měsíce, což byl bezpochyby i jeden z důvodů, proč si Čína tuto oblast vybrala. Nejdříve jsme se dočkali jednoho snímku, který dokládal, že sonda opravdu v pořádku dosedla, ale jinak toho čínská agentura moc neukázala, až doteď. Vedle vyklíčených semen bavlny, které nás asi moc nezaujmou vzhledem k tomu, že rostliny se už dávno dostaly i na ISS, kde rostou v mikrogravitaci, tu máme nové snímky samotného přistávacího modulu i roveru. 
 
 
Jde o snímky z prvních dní na měsíci, které si rover Yutu a modul Chang'e 4 pořídili navzájem 
 
 
Pak je tu také celý panoramatický snímek okolního prostředí Měsíce a dále dvě videa. Jedno ukazuje sestup sondy na povrch Měsíce a druhé pak Yutu 2, jak si jezdí po povrchu. Zajímavé je především video se sestupem, které dokáže velice klamat. Ze samotného pohledu přímo dolů na povrch Měsíce bychom totiž jen těžko určili, v jaké výšce se nacházíme, a to i přibližně, protože povrch plný malých a velkých kráterů nenabízí žádný jednoznačný záchytný bod. 
 
 
Povšimněte si také, že video je zrychlené a sonda sestoupila tak, že ještě relativně vysoko nad povrchem srovnala svůj pohyb s rotací Měsíce, a tak mohla nerušeně klesat přímo dolů. Tento sestup se navíc na téměř deset sekund zastavila, což naznačuje, že si s sebou vezla velkorysé zásoby paliva pro sestup. 
 
Sonda musela zpomalit z horizontální rychlosti 1,7 km/s v podstatě na nulu vzhledem k povrchu a onen nakrátko přerušený sestup byl proveden ve výšce kolem 100 metrů, aby se mohlo vybrat nejvhodnější místo k přistání. Vertikální přistání bylo zvoleno proto, že daná oblast má mít tlustou vrstvu měkkého prachu, takže se požadovalo, aby Chang'e 4 dosedla pokud možno zpříma na všechny čtyři. 
 
 
 
Chang’e 4 má být aktuálně v režimu spánku, protože v její oblasti nastoupila 14denní noc a teploty se mohou propadnout i pod -180 °C. Sonda si ale s sebou nepřivezla jen solární panely, ale také radioizotopový zdroj tepla s termoelektrickým generátorem. Ten bude jednak udržovat v teple důležitou elektroniku a baterie, ale generátor je slabý a nedokáže sám pokrýt energetické nároky sondy, takže zapnuty budou pouze senzory pro sběr dat, takže proto bude sonda uspána. 
 


reklama