reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chcete na ISS? NASA zahajuje vesmírné turistické lety

8.6.2019, Milan Šurkala, aktualita
Chcete na ISS? NASA zahajuje vesmírné turistické lety
Vesmírný turismus je čím dál tím větší realitou. Americká agentura NASA chce totiž už zanedlouho rozjet vesmírné turistické lety na Mezinárodní vesmírnou stanici ISS. A rozhodně to nebude levná dovolená.
Pokud se chcete podívat do Vesmíru, brzy budete mít možnost. Nebude to však jednoduché. Vedle dobrého zdravotního stavu to totiž bude chtít i pořádně bohatou peněženku. Americká agentura NASA totiž od příštího roku 2020 spustí vesmírné turistické lety, jejichž cílem má být Mezinárodní vesmírná stanice ISS. Dovolená může trvat maximálně 30 dní a za každou noc byste měli zaplatit $35000 (téměř 800 tisíc Kč). Tato částka zahrnuje např. jídlo, vodu, systémy na podporu života a další. To ale zdaleka není ta největší položka. Tou je samotná cesta tam a zpět. Zpáteční lístek totiž vyjde na 50 až 58 milionů dolarů (1,13 až 1,31 miliardy Kč), přičemž v tomto případě peníze nepůjdou do kapsy NASA, ale soukromým leteckým společnostem.
 
NASA ISS
 
Samotnou dopravu totiž bude zajišťovat SpaceX Elona Muska s raketou Crew Dragon nebo Boeing, který pracuje na modulu Starliner. NASA takto uspořádá dva turnusy ročně, přičemž za rok se zde může vystřídat maximálně 12 turistů. Poněvadž ani jedna z těchto raket ještě není plně připravená, rok 2020 jako zahajovací se zatím jen předpokládá. I když už výše zmíněné jsou extrémně vysoké částky, turisté si musí připlatit i za některé další položky, jako je např. internet. Ten bude stát $50 za jeden GB, což bude asi velmi důležité, aby se člověk mohl pochlubit na Instagramu.
 
Ale ani se spoustou peněz v kapse nemusí mít zájemci o vesmírný turismum vyhráno. Musí totiž splnit náročné zdravotní testy, trénink a jiné procedury, které musí plnit i astronauti NASA. Nejde však o první turistický let na ISS. Ten první proběhl už v roce 2001, kdy se sem proletěl americký byznysmen Dennis Tito. Ten tehdy Rusku zaplatil v přepočtu 20 milionů dolarů.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama