reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chrome pro Windows nabídne pro vyšší stabilitu blokaci injekce kódu

4.12.2017, Jan Vítek, aktualita
Chrome pro Windows nabídne pro vyšší stabilitu blokaci injekce kódu
Google při vyvíjení svého Chrome sliboval prohlížeč, který v podstatě nepůjde shodit. Realita je ale poněkud odlišná, a tak to chce Google dále řešit. Zakáže injekci kódů třetích stran, které jsou prý rizikem právě pro stabilitu. 
Google chtěl zajistit odolnost prohlížeče Chrome pomocí dobře známých technik sandboxu, které měly zajistit, že pokud by proces v některém z tabů havaroval, nemohl by s sebou vzít celý prohlížeč, a tedy ani ostatní taby. Zpočátku to zřejmě fungovalo, ovšem po nějaké době začaly do procesů Chromu zasahovat další aplikace a tato injekce kódu do běžícího procesu nemusí vždy dopadnout dobře. Samotný Google uvádí, že pokud někdo používá aplikace, které injekci kódu do Chromu využívají, má asi o 15 procent vyšší pravděpodobnost, že jeho prohlížeč bude padat. 
 
 
Někomu se možná tako o 15 procent vyšší možnost nemusí zdát tak zásadní, aby si to vyžádalo změnu samotného způsobu spolupráce s dalšími programy, ale řada lidí používá webové prohlížeče ne pouze pro zábavu či hledání informací, ale také jako pracovní nástroje. Žijeme v době webových aplikací, v jejichž případě může havárie prohlížeče znamenat ztrátu časovou i finanční.
 
Změna však nastane až příští rok v dubnu, kdy má přijít na světlo světa Chrome 66 a právě ten započne s odrazováním lidí od používání aplikací s injekcí kódu. Google tak začne pomalu a nejdříve jen v případě havárie vyvolané právě takovým případem zobrazí po opětovném startu prohlížeče upozornění, že Chrome spadl vlivem aplikace třetí strany a pak nabídne možnost jejího odstranění, nebo alespoň aktualizace. Může totiž nastat případ, že bude k dispozici novější verze, která bude spoléhat ne na injekci, ale na rozšíření samotného Chromu. 
 
 
Po několika měsících pak přijde na svět Chrome verze 68 a ten už začne rovnou odmítat injekci kódu, ovšem to oficiálně půjde obejít a v takovém případě se budou opět zobrazovat jen upozornění. 
 
Pokud se podíváme ještě dále do budoucnosti, pak Google má naplánovanou také verzi Chrome 72 na leden roku 2019, která už bude bez milosti blokovat injekce kódu, takže vývojáři softwaru mají ještě více než dva roky na to, aby se na tuto změnu připravili. Jde například o antivirový software, ovšem jak bylo také řečeno, Microsoftem podepsaný kód bude těmito změnami nepostižen, neboť mluvíme o Chromu pro Windows. 
 
Google také vývojáře vyzývá k tomu, aby se už na tyto změny začali připravovat, a to využitím betaverzí jeho prohlížeče, a to co nejdříve. To dává smysl vzhledem k tomu, že už Chrome 66 začne původce havárie jasně identifikovat. 
 


reklama