reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chyba v centrálech vozů Subaru umožňuje falšovat klíče

17.10.2017, Milan Šurkala, aktualita
Chyba v centrálech vozů Subaru umožňuje falšovat klíče
Designér elektroniky Tom Wimmenhove objevil chybu v centrálních zamykáních vozů Subaru. Jejich dálkové ovladače se nechovají tak, jak by měly a pro zdatného technika není těžké je hacknout. Pak si může otevírat vozy Subaru jiných lidí.
S bezpečností to nikdy není tak dobré, jak by si tvůrci přáli. Máme zde nejen velký průšvih v šifrování WPA2, který otřásá celým světem IT, ale třeba také nedávno objevené nedostatky v zabezpečení vozů Subaru. Na problém přišel designér elektroniky Tom Wimmenhove u vlastního vozu Subaru Forester. Ten se pokoušel zachytit rádiový signál vysílaný dálkovým ovladačem centrálního zamykání a zjistil, že kódy, které by se měly náhodně měnit, se zase až tak náhodně nemění. Útočník tak není úplně bezmocný a může na základě odposlechu odhadnout příští hodnotu kódu.
 
Subaru Porester
 
Pokud se mu podaří uhádnout správnou kombinaci, není problém si vytvořit vlastní duplikát klíče (v podstatě stačí jen vyslat adekvátní rádiový signál) a odemknout auto. Navíc k tomu člověk nepotřebuje vůbec drahé zařízení. Wimmenhove použil Raspberry Pi B+, Wi-Fi modul, nějaké ty antény a konvertory a to vše vyjde na sotva něco málo přes 30 dolarů. S Raspberry Pi Zero W s Wi-Fi modulem je pak možné stlačit náklady na vytvoření hackovacího zařízení na polovinu.
 
 
Podle Wimmenhova by se problém měl týkat vozů Forester (2005-2010), Impreza (2004-2011), Legacy (2005-2010), Outback (2005-2010) a Baja (2006). S problémem se obrátil na výrobce, ten jej však jen odkázal na vyplnění dotazníku.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama