reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chyba v UEFI ohrožuje některé ThinkPady

29.10.2018, Jáchym Šlik, aktualita
Chyba v UEFI ohrožuje některé ThinkPady
Po změně nastavení v UEFI se některé notebooky Lenovo ThinkPad už nenastartují a řešením problému byla dosud jen výměna základní desky. Chybu, která souvisí s rozhraním Thunderbolt, lze ovšem vyřešit i jinak.
I ve světě informatiky platí, že čím je něco složitějšího, tím pravděpodobněji se to může pokazit. Rozhraní UEFI, které nahradilo původní BIOS, sice nabízí více možností, ale častěji se také objevují jeho chyby. Své o tom ví někteří majitelé notebooků Lenovo ThinkPad, kteří si „hráli“ s natavením v UEFI. Po aktivaci možnosti „BIOS support for Thunderbolt“ nebo „Thunderbolt BIOS Assist“ (konkrétní název se liší v závislosti na modelu) a následném restartu se na počítači v některých případech objeví jen černá obrazovka. To patrně značí, že došlo k poškození firmwaru UEFI a z drahého pracovního notebooku se rázem stala „cihla“.
 
Lenovo ThinkPad X1 Yoga
 
Není jasné, jakých všech modelů se problém týká. Štěstí ovšem mají uživatelé notebooku bez rozhraní Thunderbolt, což jsou především levnější ThinkPady (např. řady L480 a E380) nebo modely vyrobené před rokem 2017.Na oficiálním fóru společnosti Lenovo i síti Reddit si stěžují například majitelé notebooků ThinkPad P52, ThinkPad X1 Yoga 2018, ThinkPad P52s, ThinkPad P1 a ThinkPad P72, ale kompletní seznam ohrožených zařízení by nejspíš byl ještě delší. Lenovo o problému ví minimálně od června letošního roku, kdy se chyba v UEFI poprvé objevila u konvertiblu ThinkPad X1 Yoga. Prozatím ovšem nevydalo žádný opravný firmware, takže jediným spolehlivým způsobem, jak zabránit vzniku tohoto problému, je neměnit výše uvedené nastavení v UEFI.

Jaké možnosti ovšem mají uživatelé, kteří už mají doma místo ThinkPadu cihlu? Za jediné spolehlivé řešení byla dosud považována výměna základní desky. Nadim Kobeissi, jeden z poškozených majitelů ThinkPadu P1, se ovšem nechtěl smířit s tímto způsobem opravy a pustil se do hledání konkrétní příčiny. Našel ji v poškozených datech, které obsahoval čip používaný portem Thunderbolt, a která bránila počítači v bootování. Řešení tedy zní velmi prostě: zbavit čip poškozených dat. Jenže řešení už je složitější, a proto není vhodné pro nezkušené uživatele. Navíc vyžaduje i určité vybavení, jako je počítač Raspberry PI, kabel pro připojení k čipu EEPROM a firmware pro rozhraní Thunderbolt, který lze stáhnout ze stránek Lenova.
 
Nejprve je nutné nahradit poškozená data 1 MB nulových bajtů, následně bude možné notebook znovu nastartovat. Thunderbolt sice přestane fungovat, ale to se dá vyřešit instalací zmíněného firmwaru. Nezbývá než doufat, že chybu brzy napraví samotné Lenovo, času k vyřešení už mělo více než dost.
 
Zdroj: Notebookcheck.net (1, 2)


reklama