reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chyba ve Facebooku ohrozila účty 50 milionů lidí

3.10.2018, Milan Šurkala, aktualita
Chyba ve Facebooku ohrozila účty 50 milionů lidí
Sociální síť Facebook čelí dalšímu velkému bezpečnostnímu problému. Hackeři přišli na chybu v systému, která jim dovolila převzít přístupové tokeny 50 milionů lidí. Chyba se objevila v systému v loňském červnu.
V úterý 25. září přišla sociální síť na to, že zhruba 50 milionů lidí je ohroženo velmi závažnou chybou v systému této sociální sítě. Hackeři totiž přišli na to, jak jednoduše získat přístupové tokeny těchto lidí. Přístupový token je využíván k tomu, aby aplikace udržela přihlášení a nebylo nutné se pokaždé přihlašovat. Facebook tak okamžitě zresetoval tokeny všech dotčených lidí, kteří se nyní musí přihlásit znovu. Jejich původní token se tak stane neaktivním a útočníkům bude dále k ničemu. Spolu s tím preventivně zrušila tyto tokeny i dalším 40 milionů lidí, kteří využili funkci "Zobrazit jako" během posledního roku. Tato funkce vám ukáže, jak vypadá váš profil očima jiných lidí a podle prvotního šetření byla zdrojem problému, což se následně i potvrdilo.
 
Facebook logo
 
Chyba byla do systému zanesena v červnu loňského roku, kdy Facebook upravoval systém nahrávání videa, přičemž tato změna ale současně vytvořila chybu ve funkci "Zobrazit jako". Konkrétně šlo o to, že systém po updatu při využití výše zmíněné funkce nekorektně nabízel možnost uploadovat video ve formuláři určeném k zaslání přání svým přátelům k narozeninám. Tato možnost generovala přístupový token pro mobilní aplikaci, přestože to v takovém případě neměla dělat. Ten ale navíc vygenerovala pro nesprávného uživatele.
 
Nesprávně vygenerovaný token pak byl viditelný v HTML kódu stránky. Útočníci ho tak mohli snadno získat a přihlásit se jako jiný uživatel. Facebook tak dočasně pozastavil funkci "Zobrazit jako", než se vše vyřeší a opraví.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama