reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chystá se konečně Radeon Vega Nano?

11.4.2018, Jan Vítek, aktualita
Chystá se konečně Radeon Vega Nano?
Díky prvnímu Radeonu Nano s čipem Fiji bezpečně víme, že AMD umí na svém nejvýkonnějším GPU založit velice krátkou kartu, což umožňují především paměti typu HBM. Nyní už je tak konečně možná čas na to, aby to potkalo i GPU Vega.
Už od loňského léta jsou na trhu grafické karty Radeon RX Vega 56 a 64, přičemž AMD se tehdy tvářilo, jako by měla brzy po nich dorazit i verze Nano. Nicméně na trhu po dlouhé měsíce přetrvával citelný nedostatek byť jen referenčních verzí základních Radeonů Vega a až po dlouhých měsících se začaly postupně a pomalu objevovat nereferenční modely s lepšími a výkonnějšími chladiči, takže není divu, že nepřišla ani Nano, se kterou se AMD ostatně už chlubilo rukou Chrise Hooka.  
 
 
Nyní se už dostupnost karet výrazně zlepšila a pořídit se i na našem trhu dají i Vegy, a tak je možná čas oprášit staré plány a vyslat na trh i jejich Nano verzi, jejíž PCB nesahá daleko za samotný slot PCIe x16. Jako obvykle lze od této karty očekávat nižší spotřebu danou mnohem flexibilnějšími taktovacími frekvencemi GPU, což je důsledek toho, že taková karta nemůže nést velký a výkonný chladič.  
 
 
Společnost Sapphire už ostatně asi má PCB pro Vega Nano připraveno, však se stačí podívat na model Sapphire Radeon RX VEGA 56 PULSE, který má jen krátké PCB a celou kartu prodlužuje pouze chladič. Takto zpracovaná Vega Nano by ale samozřejmě neměla vůbec žádné opodstatnění, pokud by nebyla krátká celá i s chladičem, aby se vešla do menších sestav. 
 
Objevují se tak (alespoň dle wccftech) indicie, že Vega Nano se skutečně v dohledné době ukáže a ostatně od výše ukázaného modelu od Sapphire k ní nemusí být daleko. Bude "pouze" nutné najít ten nejlepší poměr mezi výkonem a spotřebou/výdejem tepla, který malý chladič s jedním ventilátorem ještě zvládne a výrobci také pravděpodobně budou chtít k tomu využít GPU, která se mimořádně povedla a vydrží pracovat na co nejvyšších taktech při sníženém napětí. 
 
 
Zdroj: wccftech


reklama