reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chystá se PlayStation 5 Pro a mluví se o PS6 v roce 2026

9.12.2019, Jan Vítek, aktualita
Chystá se PlayStation 5 Pro a mluví se o PS6 v roce 2026
Společnost Sony naznačila, že nastoupí i konzole PlayStation 5 Pro, která bude pro pátou generaci znamenat nejspíše to, co PlayStation 4 Pro ve čtvrté generaci. Vedle toho už se také mluví o PS6. 
Masayasu Ito, výkonný viceprezident divize Hardware Engineering and Operation ve společnosti Sony Interactive Entertainment se rozpovídal o tom, co si jeho společnost pro nás chystá. Vypadá to, že vedle základní PlayStation 5 přijde ještě PlayStation 5 Pro, ovšem až někdy po třech letech po vypuštění nové generace, takže tak půjde o modernější a rychlejší verzi, nicméně o tom je ještě velice předčasné mluvit. 
 
render serveru LetsGoDigital založený na vývojářské verzi PS5
 
PlayStation 5 bude vypuštěna na trh přibližně za rok společně s ovladači DuaShock 5 a někdy později má tak nastoupit verze Pro, což není spekulace, neboť o tom mluví oficiální zdroje, ovšem bez jakýchkoliv podrobností. Masayasu Ito tak pouze potvrdil vývoj verze Pro a naznačil, že by mohla přijít v roce 2023. To ovšem jednoznačně ukazuje na to, že to bude další řekněme refresh základní PS5 s vylepšeným hardwarem. 
 
Masayasu Ito mluví o velice rapidním vývoji technologií, který firmu Sony donutí přijít s vylepšenou konzolí. V minulosti byl přitom obvyklý životní cyklus herní konzole 7 až 10letý a nyní se smrskává na 6 až 7 let. A právě to má platit i pro PlayStation 6, čili další plnohodnotnou verzi můžeme očekávat v letech 2026 až 2027, i když do té doby se samozřejmě může přihodit mnohé. 
 
Uprostřed tohoto životního cyklu ale bude pravděpodobně vhodné do něj vstoupit s novým hardwarem, který přinese vyšší výkon a obecně pokrok v technologiích, což byl i případ PS4 Pro. Čili PS5 Pro můžeme logicky očekávat v roce 2023 nebo 2024. Ostatně po třech letech po původní PS4 přišla na trh v roce 2016 i PS4 Pro, která dokázala nabídnout výrazně vyšší výkon, a to za původní cenu konzole PS4. 
 
Lze také mimochodem předpokládat, že v roce 2023 už bude AMD mít k dispozici druhou generaci hardwaru vyráběného 5nm technologií a možná už to bude i 3nm hardware. Ostatně TSMC oznámilo záměr spustit hromadnou výrobu pomocí procesu N3 (3nm s EUV) už v roce 2022, takže z hlediska dostupných technologií bude AMD a potažmo Sony rozhodně mít na čem stavět. Očekávat také můžeme velké pokroky v oblasti ray tracované grafiky a velká otázka je, co v tomto ohledu nabídnou právě konzole PS5 a nový Xbox "Scarlett". Zatím totiž vůbec nevíme to, jak AMD ve svém hardwaru podporu ray tracingu implementuje, natož abychom věděli, co ta dokáže v nových konzolích. 
 
Zdroj: TweakTown


reklama