reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čína sleduje studenty pomocí uniforem s GPS lokátorem

30.12.2018, Milan Šurkala, aktualita
Čína sleduje studenty pomocí uniforem s GPS lokátorem
Boj se záškoláctvím vyřešili v Číně velmi zvláštní cestou. Do zdejších školních uniforem totiž implantovali GPS lokátory, takže se neustále ví, kde je který student. Spolu s rozpoznáváním tváří jde o takřka neprůstřelný systém sledování.
O Číně píšeme v poslední době poměrně často a většinou se to týká nadměrného sledování vlastních obyvatel. To se rozmohlo už i do škol. Už v květnu jsme mluvili o tom, že některé školy sledují pozornost studentů pomocí kamer. Více než 10 škol v provincii Kuej-čou dále zavedlo inteligentní školní uniformy, které rovněž vzbuzují obavy z přehnaného sledování lidí. Tyto uniformy od společnosti Guizhou Guanyu Technology totiž obsahují dva GPS lokátory umístěné v oblasti ramen, které mají vydržet až 500 pracích cyklů a teploty do 150 °C. A s jejich pomocí mohou školy sledovat, kde se který student právě nachází.
 
Čínské chytré uniformy
 
čínské chytré uniformy od Guizhou Guanyu Technology
 
Je tak velmi snadné monitorovat přesný čas příchodu i odchodu studenta do školy, v případě záškoláctví i jeho polohu a systém pak pochopitelně zahlásí nepřístojné chování školáka. Myslelo se dokonce i na oblečení uniformy někým jiným. Ani toto neprojde, protože systém je navázán na detekci a rozpoznávání tváří, takže uvidí, že detekovaná uniforma nepatří zadanému studentovi a opět zahlásí incident.
 
Tyto uniformy se začaly nasazovat v roce 2016 a školy tak nyní mají dostatečné vyhodnocení jejich úspěšnosti. Podle nich se dramaticky zvýšila docházka do školy, což není až tak překvapivé. Nepřekvapí ani to, že systém vzbuzuje otázky ohledně soukromí studentů a porušování lidských práv. Někteří lidé přirovnávají takovou školu k vězení. Uniformy digitalizovaly i další věci. S rozpoznáváním tváří, systémem pro rozpoznávání otisků prstů a těmito školními uniformami se vyvinul i systém pro placení ve školách, takže škola i rodiče studentů přesně ví, co si jejich dítě na půdě školy zakoupilo a jak utrácí.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama