reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čína vyvíjí rychlovlaky, ve 3. generaci pojedou 4000 km/h

31.8.2017, Milan Šurkala, aktualita
Čína vyvíjí rychlovlaky, ve 3. generaci pojedou 4000 km/h
Čína chce vyvinout vlastní systém rychlovlaků konkurujících Hyperloopu Elona Muska. Nový systém bude podobný tomu od zmíněného vizionáře, ale ve své třetí generaci má být 4-5× rychlejší než dnešní běžná dopravní letadla. 
Hyperloop nebude zdaleka jediným typem superrychlých vlaků, které se budou prohánět rychlostí přes 1000 km/h. Čína totiž začala vyvíjet svůj vlastní systém, který by měl být ještě mnohem rychlejší. V první generaci China Aerospace Science and Industry Corporation (CASIC) počítá s rychlostí 1000 km/h, druhá generace by chtěla jezdit už okolo 2000 km/h a ta třetí by se měla podívat k hodnotě 4000 km/h. 
 
Čínský létající vlak
 
To je přibližně 3,3násobek rychlosti zvuku a 4-5krát to překonává rychlost dnešních dopravních letadel. A je to více než 10krát tolik, kolik jezdí rychlovlak ze Šanghaje do Pekingu, který byl po tragické nehodě v roce 2011 uměle zpomalen na 250-300 km/h a teprve až v těchto týdnech se povolí opětovně zvýšit rychlost na 350 až 400 km/h. Připomeňme ještě, že Číňané mají také maglev ze Šanghaje na letiště, který ve vybrané časy jezdí i 430 km/h a z vlastní zkušenosti z jara tohoto roku mohu říci, že je to pěkný hukot.
 
CASIC chce využít magnetické levitace (systém maglev) a vakuové tubusy, kde pohyb vlaku nebude klást téměř žádný odpor. Jednotlivé generace se budou lišit také v rozšíření vlakové sítě. V té první s rychlostí 1000 km/h půjde o regionální spoje, což v měřítcích Číny pořád znamená mnohosetkilometrové vzdálenosti, v dalších generacích už půjde o celostátní dráhy spojující i velmi vzdálená města. 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama