reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čínská organizace chce osvětlovat zastavěná území umělými měsíci

23.10.2018, Jan Vítek, aktualita
Čínská organizace chce osvětlovat zastavěná území umělými měsíci
Zajistit noční osvětlení zcela bez stabilního přísunu energie, to vypadá velice zajímavě. Čína přitom plánuje, že během několika příštích let se o to pokusí, a to s využitím umělých satelitů. Je to dobrý nápad? 
Na vybraná čínská města by tak brzy mohla mířit zrcadla, která budou z vesmíru odrážet sluneční světlo. Hned je tak patrný jeden problém, a sice ten, že v takto "zasažených oblastech" venku před světlem skutečně neutečeme, což by mohlo mít dosud netušené dopady na lidi stejně jako na zvířata. Ostatně zajištění tmy v noci je v poslední době stále větší téma i u nás, jak se rozrůstají města nebo pěstování plodin v neustále osvětlených sklenících. 
 
 
Řada lidí je u nás vystavena nepříznivým dopadům nočního osvětlení, ovšem proti tomu se dá snadno bránit zatemněním a z přirozeného cyklu, kdy jsme vstávali a uléhali se slepicemi, stejně už nezbylo nic. Je však jasné, že tělo tmu v noci potřebuje, a to už jen kvůli tomu, aby mohlo produkovat hormon melatonin. O tom ještě zdaleka není známo všechno, ale vypadá to, že preventivně působí proti rozvoji některých fyzických i duševních chorob. 
 
Představme si tak, že proti světlu venku skutečně nebude úniku a to bude vždy v noci přítomné v takové intenzitě, která nahradí pouliční osvětlení. Přesně to plánuje čínské město Čengdu ve formě umělého měsíce, který bude na ně svítit osmkrát silněji než opravdový Měsíc. Ve skutečnosti by takových umělých měsíců mělo být více. První má být vynesen do vesmíru v roce 2020 díky Tian Fu New Area Science Society a ta chce do roku 2022 vypustit další tři. 
 
Dle předsedy zmíněné organizace bude první satelit vypuštěn z Xichang Satellite Launch Center a Zemi bude obíhat ve výšce 500 kilometrů. Využije prostě svůj zrcadlový povrch pro odrážení slunečního světla na vybrané místo, takže natočením satelitu bude možné měnit cíl osvícení, které se v jeho případě má pohybovat na asi pětinové intenzitě v porovnání s pouličním osvětlením. Je tu ale jeden očividný problém. Pokud by měly i další satelity obíhat v tak malé výšce, je zřejmé, že nemohou nad zvoleným místem "viset" jako na geostacionární dráze. Ta je mnohem výš a dle rychlého odhadu by satelit ve výšce 500 km měl dokončit jeden oběh Země za cca 2 hodiny.
 
Díky natáčení satelitu by sice mohlo být dané místo při průletu stále zaměřeno, ale i tak by byla zapotřebí celá šňůra satelitů, které by si mohly svou práci předávat. Z geostacionární dráhy ve výšce téměř 36 tisíc km nad zemí by zase takový satelit mohl těžko něco osvítit, takže je otázka, jak to celé má být vůbec vyřešeno. Čínská organizace počítá s možností osvícení asi 50 kilometrů čtverečných, což by městu Čengdu každý rok ušetřilo asi 174 milionů na veřejném osvětlení. Nejdříve ale mají proběhnout testy v odlehlé poušti. 
 
Zatím je tak mnoho věcí nejasných včetně toho, jakou odrazivou plochu by měl takový satelit mít, aby dokázal nahradit umělé osvětlení ulic. Uvidíme během příštích let, pokud ovšem tento nebo podobný projekt proběhne. 
 


reklama