reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čínská společnost chce po světě stavět pandí sluneční elektrárny

7.7.2017, Jan Vítek, aktualita
Čínská společnost chce po světě stavět pandí sluneční elektrárny
Čínská společnost Panda Green Energy už stačila u města Datong vystavět sluneční elektrárnu z fotovoltaických panelů, na níž je zajímavé především provedení. Vypadá totiž právě jako panda a ta se má vydat do světa. 
Panda je dobře známé ikonické zvíře Číny, ovšem ta patřící společnosti Panda Green Energy se neživí bambusem, ale slunečním světlem, z nějž produkuje čistou energii. 
 
Výsledek obrázku pro Panda Green Energy
 
Již existující "pandí sluneční elektrárna" u města Datong v severní provincii Šan-si pokrývá plochu 248 akrů, čili asi 1 čtverečný kilometr a záběr z výšky dobře ilustruje, jak velký kus země zabírá. Na světě ale jsou i mnohem větší, jako je třeba Tengger Desert Solar Plant s plochou 43 kilometrů čtverečných, takže o velikostní unikát na rozdíl od designu nejde. 
 
Panda z fotovoltaických panelů dokáže poskytnout až cca 100 MW energie, což stačí na pokrytá potřeb asi 8000 domácností, ale to jsou samozřejmě jen velice hrubé údaje výcházející z nestálosti počasí i různých potřeb různých lidí. Stavitelé ale doufají, že jejich elektrárna za dalších 25 let své existence vyrobí celkem 3,2 miliardy kWh, čili 3,2 TWh, pokud mě páteční mozek neklame. Pokud by takový objem energie měla vyrobit uhelná elektrárna, spotřebovala by přes jeden milion tun uhlí (černého, nebo hnědého, to zpráva neuvádí). 
 
A jak je možné, že někeré části elektrány jsou tmavější a některé světlejší? Právě ty světlejší jsou vytvořený z tenkých fotovoltaických (PV) buněk a ty tmavší jsou jiný typ, a sice monokrystalické křemíkové PV buňky. 
 
pandas
 
Konkrétně tato solární eletrárna byla vyrobena také s pomocí United Nation Development Program (UNDP), který se zaměřuje i na propagaci zdrojů obnovitelné energie mezi čínskou mládeží, takže v tomto ohledu je výběr jejího designu naprosto jasný. UNDP a Panda Green Energy také společně provozují letní tábor pro čínské děti. 
 
Aktuálně se Panda Green Energy připravuje na výstavbu další pandí elektrárny na stejném místě, ale chce také expandovat do dalších zemí, a to nejdříve na Fiji a na Filipíny, ale to můžeme považovat jen za nesmělý začátek dalších plánů, které zahrnují výstavu asi stovky slunečních elektráren po celém světě. To chce Panda Green Energy uskutečnit v horizontu pouhých pěti let.

reklama