reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čínská společnost chystá vlastní GPU s PCIe 4.0 a cílí na výkon GeForce GTX 1080

23.8.2019, Jan Vítek, aktualita
Čínská společnost chystá vlastní GPU s PCIe 4.0 a cílí na výkon GeForce GTX 1080
Ze všemožných výrobců grafických čipů pro PC nám zůstaly už jen dvě společnosti, které udávají krok a ty zde není třeba jmenovat. Nicméně jedna čínská firma se bude snažit o to, aby se mezi ne protlačila. 
Je třeba říci, že jako výrobce samostatných grafických čipů pro PC se probudil už i Intel, nicméně od něj čekáme výsledek až v příštím roce, takže zatím můžeme opravdu mluvit jen o dvojici předních výrobců samostatných GPU pro PC, kteří si téměř celý trh s nimi rozdělují mezi sebe. My jsme tak doposud byli zvyklí spíše na to, že takových firem rapidně ubývalo, což bylo ale spíše téma pro časy přibližně před dvaceti lety. A nyní se kurz obrací, protože po Intelu tu máme čínskou společnost Jingjia Micro, která představuje vojensko-občanské uskupení orientované především na vývoj GPU. Zda tak budou jejím cílem GPU určená i pro herní PC, nebo jen vojenské systémy či superpočítače, to zdaleka není jisté. 
 
 
Co konkrétního tu ale máme? Zatím to není nic, před čím by se měla NVIDIA a AMD třást strachy, ale tak špatné to také není. Zmíněná firma začala vyrobením 65nm GPU JM5400, které bylo vcelku úspěšné a umožnilo vývoj dalších produktů JM7000 a 7200, již 28nm GPU a nyní tu máme novinky v podobě JM9231 a JM9271. A tady totiž přestává veškerá legrace. 
 
 
Dá se říci, že JM9231 je výkonnostní ekvivalent pro GTX 1050 a JM9271 téměř dohání i GTX 1080 s jejími 8,87 TFLOPS v FP32, přičemž TDP 200 W vs. 180 W také nevypadá špatně a navíc je tu 16 GB HBM s propustností 512 GB/s, která je tak výrazně vyšší, než poskytují GDDR5X na GTX 1080. Podpora PCIe 4.0 už je taková třešnička na dortu, aby se ukázalo, kdo je tu o krok napřed, i když jde stále ještě o plánované produkty, čili ne o něco, co právě přichází na trh.
 
Daná GPU ovšem pracují pouze s OpenGL 4.5 a OpenCL 2.0 a dá se tušit, že byla vyvinuta právě především pro výpočetní účely a běžní uživatelé se s takovými čipy ve svých počítačích nesetkají. Čína se ovšem snaží být samostatná třeba ve výrobě pamětí, jejichž vývoj je masivně podporován a pokud bude mít k dispozici i konkurenceschopná GPU, tak proč je nevyužít všude, kde to bude možné? V tom ale může být velký zádrhel, neboť paměti jsou prostě paměti, ale za herními GPU je celý ekosystém zahrnující spolupráci s vývojáři her i API a také práce na vlastních ovladačích. 
 


reklama