reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čínský Meituan loni pomocí dronů dopravil přes 100 tisíc balíčků

18.1.2023, Milan Šurkala, aktualita
Čínský Meituan loni pomocí dronů dopravil přes 100 tisíc balíčků
Doprava pomocí dronů prozatím čelí mnoha různým překážkám, nicméně pilotní projekty už existují. V Číně takto funguje služba Meituan, která během loňského roku doručila přes 100 tisíc balíčků, a to za velmi krátké dodací lhůty.
Čínská společnost Meituan nabízí dopravu zboží pomocí dronů a před dvěma dny zveřejnila data za minulý rok. V rámci pilotního programu totiž v Číně dopravuje různý náklad už zhruba dva roky a jen za loňský rok takto bylo dopraveno přes 100 tisíc balíčků, za celý provoz to pak bylo více než 120 tisíc. Celkově mělo jít o 20 tisíc různých typů zboží a podle služby činí průměrná doručovací doba z obchodu k zákazníkovi 12 minut (průměr standardních doručovacích služeb činí 30 minut). Rekordní donáška trvala 5 minut a 7 sekund, proběhla 8. března.
 
Dron Meituan
 
Typickým zákazníkem služby jsou kancelářští zaměstnanci ve věku mezi 20 a 35 lety, který tvoří téměř 80 % uživatelů služby. Doručuje zejména občerstvení, ale třeba také kosmetiku a jiné zboží ze supermarketů, služba je činná v Šen-čenu a Šanghaji. V loňském roce začala spolupracovat se společností Xiaomi, drony dodají také smartphony jako vivo nebo Apple. První myšlenky ohledně doručování drony začaly u společnosti v roce 2017, pilotní provoz byl pak zahájen počátkem roku 2021.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama