reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čínský systém obvinil ženu z reklamy na autobusu z chůze na červenou

24.11.2018, Milan Šurkala, aktualita
Čínský systém obvinil ženu z reklamy na autobusu z chůze na červenou
Všichni víme, že systémy umělé inteligence a softwary pro rozpoznávání objektů nikdy nefungují na 100 %. V Číně se nyní povedl nepříjemný přehmat, systém si totiž spletl ženu z reklamy na autobusu se skutečnou osobou.
Přestože software dokáže v datech najít souvislosti, které člověk nikdy nedokáže, stále může být zmaten věcmi, které by člověku nikdy neunikly. Nedávno se tak stalo např. v Číně, kde už dnes mají doslova Velkého bratra. Všude na ulicích kamery a výpočetní střediska zpracovávající obsah z nich. Ten hledá nejrůznější zločince, nepohodlné lidi, potenciální rozvraceče režimu, ale třeba i ty, kteří přecházeli na červenou. A tak se i stalo ve městě Ning-po v provincii Če-ťiang, že zde monitorují přechody pro chodce, všechny natočené hříšníky pak vyhledají v databázi a jejich fotografii i jméno zobrazí na velké "obrazovce hanby".
 
Dong Mingzhu
 
zdroj: World Economic Forum [CC BY 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/3.0)], přes Wikimedia Commons
 
Ne vše je ale dokonalé, a tak systém v obraze našel i člověka, který tam ve skutečnosti nebyl. Byla jím Dong Mingzhu, slavná čínská manažerka ze společnosti Gree Electric, která byla loni magazínem Forbes vyhodnocena jak jedna z Top 100 nejlepších čínských manažerek. Její podobizna i ze zkomoleným jménem a dalšími údaji včetně informace o porušení zákona se objevily na této obrazovce hanby, nicméně šlo o velké nedorozumění. Když byla na přechodu pro chodce červená, projel autobus s reklamou na Gree Electric, na níž byla její podobizna. Systém ji ale vyhodnotil jako reálného člověka na přechodu v době, kdy svítila červená pro chodce (a nikoli autobus projíždějící přes přechod).
 
Policie uznala, že systém udělal chybu, všechna záznamy o přečinu vymazala a nechala se slyšet, že systém projde vylepšením, který by měl podobným problémům do budoucna zabránit.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama