reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čipová sada AMD B550 je na obzoru

24.9.2019, Jan Vítek, aktualita
Čipová sada AMD B550 je na obzoru
AMD pro nové procesory Ryzen 3000 vypustila pouze jednu novou čipovou sadu, a sice X570. My ale čekáme na další sady pro levnější desky a vypadá to, že z jejich řad už se na nás chystá nová B550.
Čipová sada AMD X570 zaujala především jako první ve světě PC s podporou rozhraní PCI Express 4.0. Vznikly kolem toho ale i zmatky, neboť dané rozhraní podporují také všechny procesory (ne APU) Ryzen 3000 a zapnout si PCIe 4.0 umožnily i nové verze BIOSů pro starší desky s X470 či B450. To ale jednak platí pouze pro hardware napojený přímo na procesor (první sloty PCIe x16 a M.2) a pak to nefungovalo na všech deskách stejně. 
 
 
AMD tak raději prostřednictvím nových mikrokódů plošně deaktivovalo podporu PCIe 4.0 na všech starších deskách a my jsme čekali na to, zda s alespoň částečnou nepřijdou nové očekávané čipsety a především pak B550.  
 
Chipset Segment USB 3.2 Gen 2 USB 2.0 SATA3 Rozhraní pro CPU Podpora přetaktování
B550 Mainstream 2 6 4+4 x4 Gen3 ano
X570 Enthusiast 8 4 4+8 x4 Gen4 ano
 
 
Z nově zveřejněných specifikací seto nedozvíme, protože v nich je sice uvedena podpora PCIe 3.0, ale to platí pro samotný čipset a jeho napojení na procesor. Zůstává tak otevřena otázka, zda AMD na deskách s B550 náhodou neumožní využít PCIe 4.0 právě v případě procesoru a na něj napojené karty a SSD. Osobně bych si ale tipl, že neumožní a už jen proto, že by tím X570 ztratila podstatnou výhodu, i když za stavu dnešního hardwaru je to výhoda velice diskutabilní.
 
Dle dostupných informací tak B550 bude mít jen dva porty USB 3.2 Gen2 (10 Gb/s), méně SATA 6 Gb/s, ale více USB 2.0. Není ani divu, že AMD s touto čipovou sadou moc nepospíchá, neboť ta nenabídne nic zásadního a uživatelé spokojeni se svou starší deskou se alespoň nebudou mít reálný důvod k tomu se trápit, že mají starší model. Ostatně už to vidíme několik let, že vývoj základních desek velice zpomalil s tím, jak zvolnil i vývoj nových rozhraní i kvůli tomu, že ta stará prostě stačí. Snad jen ten Ethernet by se konečně mohl posunout dopředu, což ovšem závisí především na cenách síťových zařízení, která jsou stále pro cokoliv nad 1GbE nechutně drahá. 
 
 
Zdroj: Guru3D


reklama