reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Článek 13 v EU hrozí koncem populárních streamerů her

10.5.2019, Milan Šurkala, aktualita
Článek 13 v EU hrozí koncem populárních streamerů her
Nedávno přijatá direktiva známá jako Článek 13 (Article 13) může z Evropské unie vymazat i čím dál tím populárnější streamování hraní počítačových her. Hrozí, že by se mohla znatelně změnit situace ohledně Twitche nebo YouTube.
Koncem března 2019 začal konec evropského Internetu. Poslanci Evropského parlamentu totiž schválili kontroverzní Články 11 a 13 (dnes Články 15 a 17, resp. Article 15 a 17), které mění způsob práce s copyrightem. A my se dnes podíváme na druhý zmiňovaný. Znovu se totiž objevují obavy z toho, že by mohly z EU zmizet velmi populární streamovací služby jako YouTube nebo Twitch, resp. by se mohla znatelně změnit jejich funkčnost pro evropské uživatele. Konkrétně může jít i o dnes tak velmi populární streamování hraní počítačových her, které je obvyklé zejména na serveru Twitch.
 
Twitch logo
 
Poněvadž sama hra je autorsky chráněna, streamování jejího hraní může být považováno za porušování copyrightu a jako takové může být na stejné úrovni jako nelegální nahrávání filmů, seriálů nebo videoklipů. Agentura Comparitech tak provedla průzkum mezi 1500 britskými streamery a zeptala se jich, jak budou reagovat na přijatý Článek 13 (resp. 17).
 
Celkově 45,6 % z nich uvedlo, že by se streamováním skončilo, pokud by to měli být oni, kdo by byl popotahován za porušení autorských práv (v praxi by to ale měla být dle nové direktivy streamovací služba). Nicméně více než pětina si není jistá, takže toto číslo by ve výsledku mohlo být ještě vyšší.
 
Rovněž téměř polovina streamerů (konkrétně 44,8 %) řekla, že pokud by jimi používaná služba skončila vysílat pro evropské publikum, přešla by k jiné službě, která by byla odvážnější a v EU by zůstala. Další otázkou bylo to, zda by streameři pokračovali s hraním her na těchto službách, kdyby uživatelé z EU nemohli sledovat jejich obsah a 36,6 % se vyjádřilo, že by se streamováním skončilo. 30,7 % pak řeklo, že neví. Zatímco v případě žen by takto odešlo 32,3 %, u mužů by odešlo dokonce 41,8 %.
 
Připomeňme ještě, že postihování streamování hraní her není nic nového pod sluncem. V roce 2015 Nintendo spustilo Creators Program, kde se dožadovalo 40 % z příjmů streamerů za to, že prezentují, jak hrají jeho hry (provize byla na nižších 30 %, pokud kanál prezentoval výhradně hry od Nintenda). V roce 2017 byli dokonce někteří hráči zažalování za videa, kde hrají hry od Nintenda a videa na YouTube byla pro autory demonetizována (Nintendo k nim nechalo přilepit reklamu a zisk si rozdělil YouTube a Nintendo, přičemž tvůrce samotného videa nedostal nic a hrozil mu spíše soud než výdělek).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama