reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cloudfare ruší weby s JavaScriptem Coinhive těžícím kryptoměny, má je za malware

5.10.2017, Milan Šurkala, aktualita
Cloudfare ruší weby s JavaScriptem Coinhive těžícím kryptoměny, má je za malware
Společnost Cloudfare, která nabízí např. CDN služby, proxy servery nebo datová centra, začala odstavovat stránky, které obsahovaly Coinhive. Jde o Java Script, který na počítači návštěvníka těží nejrůznější kryptoměny. 
O těžbě kryptoměn pomocí Java Scriptu se poprvé ve velkém začalo mluvit v souvislosti s The Pirate Bay, který si takto skrytě začal vydělávat na počítačích svých návštěvníků. Od té doby se Java Script s názvem Coinhive, který je k těžbě kryptoměny Monero určen, objevil i na mnoha dalších webových stránkách. Nyní se tento prográmek stal jablkem sváru mezi společností Cloudfare poskytující např. CDN služby, proxy servery nebo datová centra a serverem ProxyBunker.online. Ten totiž na několika svých serverech používal software Coinhive, a to se Cloudfaremoc nelíbilo. 
 
Coinhive ligo
Konkrétně šlo o to, že uživatel nebyl o softwaru informován a nebyla tu možnost jej vypnout. Podle Cloudfare je takto se chovající software malwarem a jako takový byl důvodem k odstavení serveru. Po několika mailech se majitelé dotčeného serveru dozvěděli důvod odstavení a začali sjednávat nápravu. Na hlavní doméně sice byla použita nová verze, kde si uživatel může nastavit míru vytížení CPU nebo miner úplně vypnout, na těch ostatních tomu tak však nebylo. 
 
K prvotnímu nasazení došlo 23. září v rámci testovacího provozu, k ostrému nasazení pak došlo 1. října. Systém ale vydržel jen pár dní. Opakovaná aktivace serverů je sice možná, ale vyžaduje opětovnou registraci a další porušení už bude potrestáno trvalým banem. Vypadá to, že po reklamách se těžba kryptoměn stane dalším oblíbeným způsobem vydělávání peněz na nejrůznějších webech.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama