reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Člověk vs. AI: v závodech dronů vyhrává stále člověk

13.12.2019, Milan Šurkala, aktualita
Člověk vs. AI: v závodech dronů vyhrává stále člověk
Drone Racing League (DRL) dosud pořádala závody v ovládání dronů pro lidské závodníky. Letos se ale mezi účastníky mohla dostat poprvé také umělá inteligence. Prozatím se jí nepodařilo vyhrát.
Umělá inteligence se rozšiřuje do mnoha různých odvětví a letos byla poprvé připuštěna i do závodů Drone Racing League (DRL), které jsou pořádány ve spolupráci se společností Lockheed Martin. V závodě v Austinu v Texasu tak mezi sebou závodili nejen lidští závodníci, ale také 9 dronů ovládaných pomocí umělé inteligence. Vítězem kategorie AI byl tým MAVLab z Nizozemí, jehož dron proletěl neznámou dráhu bez pomoci člověka za 12 sekund. Tým tak byl oceněn i výhrou 1 milionu USD. Přestože byl vítězem v kategorii počítačem řízených dronů, celkové vítězství si neodnesl.
 
Dron pro DRL
 
Nejlepším pilotem je totiž i nadále člověk, konkrétně je to Švýcar Gabriel Kocher. Ten spolu s brýlemi pro přenos obrazu dokázal tuto trať proletět za pouhých 6 sekund a je tak 2krát rychlejší než nejlepší dron. Soutěž má podpořit vývoj autonomních dronů, které budou užitečné v reálném světě a ne jen pro zábavu na závodech. Má jít především o různé záchranářské drony a jiné přístroje používané např. při živelných nebo podobných pohromách. Zástupci DRL předpokládají, že drony řízené pomocí AI překonají člověka nejspíš v roce 2023.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama