reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Co AMD zítra představí? Navi to prý nebude

8.1.2019, Jan Vítek, aktualita
Co AMD zítra představí? Navi to prý nebude
AMD si na zítřejší den chystá zásadní představení nového hardwaru pro tento rok a my se můžeme podívat na to, co to asi bude. Redaktor WCCFTech tvrdí, že má informace o představovaných produktech i o tom, kdy je můžeme čekat na trhu. 
Je jisté, že tématem pro AMD budou nové produkty, a to produkty především pro spotřebitele. Serverová Vega vyráběná 7nm procesem byla představena už loni stejně jako 7nm serverové procesory EPYC. Co zbývá? Sami můžeme určit, že půjde o desktopové procesory Ryzen 3000, čili ne o mobilní APU Ryzen 3000, která AMD představilo už v pondělí a která jsou vyráběna ještě 12nm procesem ve firmě GlobalFoundries.
 
 
Dle WCCFTech tak o desktopové Ryzen 3000 skutečně půjde, ale AMD je představí předem a neuvede rovnou na trh, takže půjde o tzv. soft launch a je možné, že nebudou známy ještě veškeré informace, jako jsou ceny nebo konečné takty. To rozhodně dává smysl vzhledem k tomu, že Ryzen 2000 ještě nejsou na trhu ani rok, takže prý můžeme očekávat, že dostupnost jejich nástupníků bude někdy ve třetím kvartálu 2019. 
 
Očekávat však máme přinejmenším dvě nové 7nm produktové řady, takže jaká je ta druhá? Sázet bychom mohli na představení GPU Navi, ale tak tomu prý nebude a navzdory předchozím informacím by to skutečně měla být herní verze 7nm čipu Vega II. Není jasné, zda to bude opravdu Radeon Vega II nebo nějaký jiný komerční název, to je nakonec jedno. Důležité je, že takový čip či čipy mají přijít na trh také během druhého kvartálu. 
 
AMD se těší na to, že jako první firma uvede na trh 7nm PC hardware a nakonec není vyloučeno, že bude zmíněna i generace Navi, ale podrobné specifikace opravdu prý čekat nemůžeme. 
 
Čili pokud na trh přijde před Navi ještě další Vega, co od ní můžeme čekat? Jisté je, že to bude GPU opět maximálně se 4096 Stream procesory a na podstatné změny v architektuře to také nevypadá. Nabídne snad ale nová herní Vega také 4096bitové rozhraní pro HBM2, a tedy i 4 paměťové čipy s vysokou propustností jako serverová verze? To by ji jistě prodražilo. AMD přitom může navýšit výkon původní Vegy především vyššími takty, a tak bude mít problém bojovat proti konkurenci od NVIDIE, již brzy posílí RTX 2060 s lepším poměrem ceny a výkonu. Můžeme se tak ptát, zda údajný Radeon Vega II bude patřit do řady RX, čili zda bude vůbec určena pro hráče. Logicky to tak spíš vypadá na kartu pro profesionály, tvůrce obsahu a podobně, čili konkurenci pro TITAN a ne pro herní GeForce, ale už brzy uvidíme sami. 
 
Zdroj: WCCFTech 


reklama