reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Co s močí? Astronauti by ji mohli využívat k výrobě plastu

23.8.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Co s močí? Astronauti by ji mohli využívat k výrobě plastu
Přistání člověka na Marsu bude velkým milníkem v historii objevování vesmíru. Při tak dlouhé cestě by ale astronauti měli být schopní využívat co nejvíce zdrojů. Mezi ně může patřit i jejich moč. 
Kosmická budoucnost se ponese ve znamení dlouhých cest, které pomohou při objevování hlubokého vesmíru člověkem. Účastníci těchto výprav, které budou trvat i několik let, to ale nebudou mít vůbec jednoduché. Astronauti si budou muset v mnoha ohledech poradit sami a také budou nuceni maximálně využívat všech možných zdrojů, které budou k dispozici. Váha celého kosmického plavidla musí být totiž co nejnižší, proto je nutné recyklovat. Vědci z Clemson University představili svůj výzkum, který by mohl astronautům v budoucnu pomoct efektivně nakládat se svým vlastním odpadem. 
 

Při dlouhých cestách například na Mars by kosmonauti měli být schopní využívat svou vlastní moč a také vydechovaný vzduch. Výzkumný tým z univerzity používá tento biologický odpad k pěstování určitého druhu kvasinek - Y. lipolytica. Ten k růstu potřebuje dusík a uhlík. Dusík je možné získat z moči a uhlík z oxidu uhličitého získaného z vydechnutého vzduchu či z atmosféry Marsu.

Tyto kvasinky jsou následně schopné produkovat užitečné látky, jako jsou omega-3 mastné kyseliny či monomery k výrobě polymerů. Z polymerů by měly být pomocí technologie 3D tisku vyrobeny různé plastové součástky a nástroje.

Lidský odpad by tak mohl být používán při vytváření produktů, které by astronauti při vesmírném letu využili. V současné době jsou kvasinky schopné vytvářet jen malé množství užitečných produktů, ale vědci se snaží toto číslo zvýšit. Zároveň také zkoumají, jak by se tato metoda dala používat i na Zemi.

Zdroje: engadget.comphys.org 


reklama