reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Co s odpadním teplem z těžby Bitcoinů? Třeba pro ohřev vody

18.5.2018, Jan Vítek, aktualita
Co s odpadním teplem z těžby Bitcoinů? Třeba pro ohřev vody
Domácí těžaři kryptoměn občas tvoří originální sestavy, které mají za úkol těžit tiše, efektivně a nebo jako nyní s recyklací tepla, které je tvořeno příslušným hardwarem. Nyní se můžeme podívat na sestavu pro ohřev vody. 
Ostatně domácím těžařům kryptoměn se možnost využití odpadního tepla přímo nabízí, což je příhodnější pro ty, kteří bydlí nebydlí zrovna v tropických oblastech. V některých případech tak není třeba dělat nic zvláštního a pouze nechat těžící sestavu, aby se svým ztrátovým teplem podílela na vytápění bytu či domu. Pokud ale budeme chtít využít teplo třeba pro ohřev vody, bude třeba si zakutit poněkud více. 
 
 
Nepřekvapivě jde o uživatele Redditu, který se svou soustavou pro ohřev vody pochlubil. Jistý gra3uzi na /r/Bitcoin ukázal, jak si pomocí ASIC pro těžbu Bitcoinů ohřívá vodu ve vaně, přičemž jeho problém byl, že jeho systém je možná až příliš efektivní. Dosáhl totiž teploty 177 °F, čili 50 °C, která je už pro koupel poněkud vysoká. Větší sestava by tak mohla být vhodná třeba pro zahřívání vody v bazénu nebo rovnou pro vytápění domácnosti z tepla, které nám tvoří už tak vydělávající soustava. 
 
gta3uzi byl později serverem Motherboard identifikován jako jistý Lee, který pracuje v IT a pochází z Alabamy. Dříve využíval grafické karty pro těžbu kryptoměn a nedávno objevil starou kryptoměnovou peněženku s prostředky, které mu umožnily investovat do ASIC pro těžbu Bitcoinů. Pak si ale uvědomil, kolik odpadního tepla jeho sestava produkuje a rozhodl se, že ho zkusí nějak smysluplně využít. 
 
 
Lee svůj systém provozuje už od ledna a jde dle jeho slov o velice jednoduchou soustavu. Využívá prostý chladič z automobilu, skrz nějž proudí kolující voda zahřívaná vzduchem. Ten je nasáván zvenčí, skrz chladiče ASIC se zahřívá a pak předává své teplo vodě v chladiči. Je to prostě vodní chlazení naruby. Kolující voda je tak postupně zahřívána a po celém dni práce může dosáhnout až zmíněných 50 °C, což už je pro koupání nebezpečně vysoká hodnota. Právě proto se rozhodl svůj experiment pozastavit, neboť má domácí mazlíčky, kteří by mohli v horké vodě neslavně skončit. 
 
Nicméně Lee také uvedl, že na ohřevu vody jeho soustava umožnila dosáhnout měsíční úspory 80 dolarů, které si mohl přičíst k získané kryptoměně, což je nezanedbatelný přínos. O efektivní využití odpadního tepla se tak bude pokoušet dál. 
 


reklama