reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Codemasters nabízí DirectX 12 ve hře F1 2018

21.11.2018, Jan Vítek, aktualita
Codemasters nabízí DirectX 12 ve hře F1 2018
Codemasters si připravili pro fanoušky jejich závodní hry F1 2018 podporu API DirectX 12. Ta se však aktuálně nachází v betaverzi, a tak nelze zaručit pokud možno bezproblémový provoz hry. Za vyzkoušení to ale snad stojí. 
Po všeobecném nadšení a slibu výkonu díky efektivnímu využití hardwaru je nakonec míra adopce API DirectX 12 velice malá a než aby se objevovalo stále více titulů, spíše je to naopak a chystané hry nám DirectX 12 nabízejí stále méně. V případě titulu Hitman 2 došlo dokonce k tomu, že dříve nabízená podpora nové verze DirectX byla zrušena a zůstala pouze podpora DirectX 11. 
 
Nejvíce her pro DirectX tak přišlo v roce 2016, o rok později jich byla asi polovina a letos vyšly zatím tři: Warhammer: Vermintide 2, Sword Art Online: Fatal Bullet a Rust, přičemž se očekává ještě aktualizace pro World of Warcraft (Battle for Azeroth) a Claybook. 
 
 
Kde je problém? Dle už staršího vyjádření Richarda Huddyho z firmy AMD to jsou extra nároky na programování, které přichází s možností více a přímo využívat nabízený hardware. To je spojeno s tím, že DirectX 12 lze pořádně a smysluplně využít spíše u těch velice náročných her. K tomu se chce dodat, že my se nyní nacházíme na konci cyklu aktuální generace konzolí (Xbox One a PS4) a AAA hry jsou obvykle tvořeny tak, aby je tyto konzole zvládly. Jejich výkon i technologie už jsou přitom dávno na úrovni podřadného PC, z čehož vyplývá, že dnešní hry obecně nejsou tvořeny tak, aby dokázaly využít možnosti moderního hardwaru, jako spíše aby vymačkaly maximum z toho staršího. Nástup DirectX 12 je prostě běh na dlouhou trať.
 
Codemasters i tak připravili podporu DirectX 12 pro F1 2018, ovšem ta je aktuálně v betaverzi. Tu si můžeme zapnout ve Steamu, respektive si stáhnout příslušnou verzi, k čemuž bude zapotřebí učinit několik kroků. 
 
Především je třeba si v seznamu her vybrat F1 2018 a ve vlastnostech aktivovat možnost využívat betaverzi. K tomu je ještě třeba zadat příslušný kód: 244EwzNFQkfnqf4Xc6GTmgsPtT6LAbYn a ten si nechat ověřit kliknutím na Check Code. Pak už bude možné si stáhnout a nainstalovat DirectX 12 verzi hry, což je konkrétně f1_dx12_beta. Pro návrat ke starší verzi hry stačí opět otevřít v nastavení hry záložku pro betaverze a vybrat si prostě a jednoduše žádnou. 
 


reklama