reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Columbia University ukazuje svůj systém pro aplikaci čipů injekční jehlou

14.5.2021, Jan Vítek, aktualita
Columbia University ukazuje svůj systém pro aplikaci čipů injekční jehlou
Výzkumníci z Columbia University vyvíjejí vlastní systém pro aplikaci počítačových čipů do těla pacientů, čímž rozhodně nechtějí přiživit konspirační teorie, ale spíše přispět k pokroku v oblasti medicíny. 
Základem celého systému vyvíjeného na Columbia University jsou pochopitelně samotné čipy, respektive celé "Chip as System", které jsou založeny na křemíku zpracovávaném firmou TSMC. Jde tak o celé systémy schopné fungovat samy o sobě, které se už pohodlně vejdou do injekční jehly, čili tímto způsobem mohou být vpraveny do těla pacienta. Pohybujeme se tu tak v měřítku desetin milimetru. 
 
 
Vedoucí studie profesor Ken Shepard k tomu uvedl, že cílem bylo posunout hranice toho, jak malý samostatně funkční čip je možné vytvořit. Zatím nejde o nic prakticky použitelného, jako spíše o základ pro budoucí miniaturní zařízení, která budou schopna bezdrátově komunikovat a ponesou třeba různé senzory či snad léčiva. 
 
 
Čip, který vidíme nahoře na hrotu jehly, je pouze senzor, který může velice přesně měřit teplotu, a to v určitém přesně vymezeném místu těla. Napájen je pomocí ultrazvukové technologie, s jejíž pomocí také bezdrátově komunikuje. Čili v případě, že přes čip budou procházet ultrazvukové vlny, dokáže se sám aktivovat, změřit teplotu a informace o tom pak poslat sám pomocí ultrazvuku. Převod energie ultrazvuku do podoby elektrické energie zde zajišťují piezoelektrické materiály. 
 
Budoucí verze tohoto čipu by už mohly umět monitorovat třeba tlak krve, sledovat hladinu glukózy či dýchání pacienta. 


reklama