reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Comet Lake-S s 10 a 6 jádry v prvních testech, ukazuje se i Z490

6.12.2019, Jan Vítek, aktualita
Comet Lake-S s 10 a 6 jádry v prvních testech, ukazuje se i Z490
Na začátku příštího roku očekáváme procesory Comet Lake-S a ukazuje se, že ty asi už opravdu brzy dorazí. Máme tu první testy jednak 10jádrového a pak i 6jádrového procesoru a ukázal se i čipset Z490. 
Intel Comet Lake-S nastoupí za aktuální Coffee Lake-S Refresh a jejich hlavním lákadlem bude očekávané zvýšení počtu jader až na 10. Očekáváme, že Core i5 i Core i3 získají se stávajícím počtem fyzických jader podporu Hyperthreadingu, což Intel v podstatě nebude nic stát. Půjde tak ve výsledku procesory s konfigurací 6C/12T a 4C/8T, díky čemuž se Core i3 v podstatě dostanou na dlouholetou úroveň procesorů Core i7. Čekáme také na to, jak Intel zamává s cenami, což by vzhledem k aktuální nabídce firmy AMD rozhodně měl. 
 
 
Prozatím byly testovány inženýrské vzorky, což jednoduše znamená, že takty ještě nemusí být konečné, ale nám jde v tuto chvíli především o potvrzení toho, že Intel se skutečně chystá nabídnout až 10jádrové procesory. 
 
 
 
Otázka je jak se to Intel chystá provést s procesory Core i7. Core i9 budou mít evidentně 10 jader a konfiguraci 10C/20T, jak ukazuje test Geekbench i Sandra. 
 
 
Core i5 zase budou mít 6C/12T, jak potvrzuje prvotní test rovněž v Geekbench, přičemž v generaci Coffee Lake-S Refresh mají Core i7 osm jader jako Core i9, ovšem bez Hyperthreadingu. Nabízí se tak jednoduchá možnost, že Core i7 v Comet Lake-S také dostanou Hyperthreading, takže jím bude vybaveno celé spektrum procesorů Core od i3 po i9, jež pak budou čítat 4, 6, 8 a 10 fyzických jader. 
 
 
Nakonec tu máme záznam z Userbenchmark, kde zase v popisu sestavy vpravo najdeme desku ASRock Z490M-ITX/ac, na které pracoval procesor Core i5 na 3,5 až 4,1 GHz.
 
 
Intel by tak mohl využít CES 2020 na samotném začátku příštího roku, aby generaci Comet Lake-S představil a prozradil, kdy ta přijde na trh. 
 
Zdroj: wccftech
 


reklama