reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Condor Galaxy: nejvýkonnější superpočítač se 4 exaFLOPS má i EPYCy s celkem 72.704 jádry

27.7.2023, Milan Šurkala, aktualita
Condor Galaxy: nejvýkonnější superpočítač se 4 exaFLOPS má i EPYCy s celkem 72.704 jádry
Nejrychlejším supoerpočítačem na světě se stává Condor Galaxy-1 (CG-1), který je prvním ze série superpočítačů zaměřených zejména na trénování AI. Pro toto využití nabídne 54 milionů AI jader.
Výkony výpočetní techniky se posouvají dopředu a nejvýkonnějším superpočítačem se stává Condor Galaxy-1 (CG-1). Ten v FP16 nabídne extrémně vysoký výkon 4 exaFLOPS a půjde o první z devíti takových superpočítačů. Stane se totiž základem sítě takových počítačů, které budou mít ve výsledku celkový výkon 36 exaFLOPS. Za superpočítačem stojí firma G42 z Abú Zabí, nicméně CG-1 nestojí v Spojených arabských emirátech, ale v USA. Konkrétně v Santa Claře v Kalifornii. O jeho provoz se bude starat americká společnost Cerebras. CG-1 se bude starat např. o monitorování klimatu, energetiku nebo zdravotní péči, nicméně základem bude trénování AI modelů. Pro firmy je výhodnější si takové superpočítače pronajímat, než stavět vlastní, a právě sem síť těchto výkonných počítačů míří.
 
Superpočítač Condor Galaxy-1 (CG-1)
 
CG-1 je složen ze 64 uzlů Cerebras CS-2 a v základu podporuje trénování modelů s 600 mld. parametrů. Je však rozšiřitelný až na práci s modely, které mají 100 bilionů parametrů. Najdeme zde 54 milionů jader dedikovaných pro práci na AI algoritmech, sběrnice mají propustnost 388 Tb/s, je zde 82 TB paměti a tomu všemu dopomáhají procesory AMD EPYC, které dohromady dávají 72.704 jader. Superpočítač CG-1 je už dostupný na adrese condorgalaxy.ai a letos budou v USA postaveny ještě další dva podobné superpočítače CG-2 a CG-3. Ty celkem přinesou 192 uzlů CS-2, 218 tisíc jader v procesorech AMD EPYC a výkon 12 exaFLOPS. V roce 2024 přibude ještě šest podobných superpočítačů, čímž se celkový výkon zvedne na 36 exaFLOPS.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama