reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Core i3 "Coffee Lake" budou mít 4 jádra bez Hyperthreadingu

9.8.2017, Jan Vítek, aktualita
Core i3 "Coffee Lake" budou mít 4 jádra bez Hyperthreadingu
Vypadá to, že informace o čtyřjádrových Core i3 generace Coffee Lake vybavených Hyperthreadingem byly podvrh, ovšem není to nakonec zase tak špatné. Core i3 se totiž posunou na úroveň Core i5. 
Zfalšovat screenshoty ze Správce úloh systému Windows, jaké jsme uvedli zde, není vůbec žádný problém, a tak ani není divu, že to někdo zkusil. Od té doby se ale objevují informace, že Core i3 osmé generace sice budou postrádat Hyperthreading, ovšem přesto budou vybaveny čtyřmi fyzickými jádry. Tím se v podstatě posunou o úroveň výše, kde dosud mezi desktopovými modely sídlí Core i5. Ty zase mají dostat dvě jádra navíc, takže jich budou mít šest, ale opět bez Hyperthreadingu a plnou konfiguraci mají nabídnout až procesory Core i7, čili šest jader a Hyperthreading - 6C/12T. 
 
 
Specifikace dvou procesorů Core i3 osmé generace ukazuje nově zveřejněná tabulka od ptt.cc, přičemž té samozřejmě také nemusíme věřit, ale jde pouze o jeden z více zdrojů, které o těchto CPU informují. Není v nich přímo odkazovaný Core i3-8300, ale Core i3-8350K, čili odemčený model a pak Core i3-8100 - oba čtyřjádrové a oba bez Hyperthreadingu.
 
Právě Core i3-8350K bude zvláště zajímavý model, u nějž se budeme moci pokusit o přetaktování nastavením násobiče a je pravděpodobné, že takty kolem 4,5 až 4,6 GHz nebudou nedosažitelné. Půjde tak snad o nový hit pro PC s rozumnou cenou, nebo bude výhodnější pořídit Ryzen? To uvidíme. 
 
Tabulka také ukazuje podrobné informace i o podporovaných technologiích a kromě absence Hyperthreadingu nám nové Core i3 odepřou i TXT a vPro, což se dalo očekávat, však nejde o podnikové modely. Core i3-8350K ale bude mít 8 MB L3 cache (8100 o 2 MB méně), což je také slušný pokrok, však Core i3 "Kaby Lake" nejdou přes 4 MB a 8MB je vyhrazeno jen pro ty nejlepší modely aktuální generace. A nakonec lze zmínit, že i zde nelze očekávat podporu Turbo Boost, stejně jako u předchozích modelů, ale to nám právě v případě taktovacího modelu vůbec nemusí vadit. 
 
 
Nakonec tu máme ještě dva obrázky. První je fotografie třech procesorů, a to údajně také šestijádrového Core i7-8700K. S jistotou můžeme říci pouze to, že procesor vpravo je jiný typ než dva vlevo, což lze poznat z rozmístění SMD součástek a po krátkém googlování se ukázalo, že dvojice vlevo bude z generace Kaby Lake, takže pokud je něco z toho Coffee Lake, pak procesor zcela vpravo. 
 
 
A pak je tu kousek vyfocené obrazovky ukazující výsledky testu v CPU-Z, které údajně mají ukazovat výkon Core i7-8700K. Jde o 2323 a 13980 bodů v jednovláknovém a vícevláknovém testu, přičemž aktuální Core i7-7700K dosahuje v tom druhém o cca 4500 bodů méně. 
 
 
Zdroj: VideoCardz
reklama