reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Core i9-10980XE s 18 jádry zvládne přetaktování všech na 5,1 GHz

8.10.2019, Jan Vítek, aktualita
Core i9-10980XE s 18 jádry zvládne přetaktování všech na 5,1 GHz
Vlajkovým modelem mezi novými Cascade Lake-X je procesor Core i9-10980XE vybavený 18 jádry a ten dokáže s využitím ještě víceméně dostupného chlazení dosáhnout taktu 5,1 GHz, a to na všech jádrech. 
Dobře víme, že Intel má svůj 14nm proces velice dobře vyladěný a výsledné čipy dokáží díky tomu pracovat na vysokých taktech. Tam, kde se společnost AMD už musí mít na pozoru před reálným stropem pro frekvence svých procesorů, má Intel v porovnání s ní ještě velice slušnou rezervu. I díky ní ostatně může nabídnout procesor Core i9-9900KS s turbem 5 GHz napříč všemi jádry, zatímco AMD se musí starat o to, aby stanovené turbo frekvence zvládlo alespoň jedno jádro v rámci procesoru. To je samozřejmě jen obecný pohled na věc, který nebude platit pro všechny procesory bez výjimky. 
 
 
Toto pravidlo ale nyní potvrzují i informace o schopnostech přetaktování zbrusu nového procesoru Core i9-10980XE generace Cascade Lake-X. Ten dokáže vydržet takt 5,1 GHz, a to s vodním AIO chladičem, který vedle takového procesoru a celkové platformy už nepředstavuje velkou investici. V kombinaci s cenou sraženou na polovinu oproti předchozí generaci už je to kombinace, kvůli níž můžeme vidět konkurenční Threadrippery ve zcela jiném světle. Ale nezapomínejme, že nyní musíme stále srovnávat s HEDT procesory AMD teprve druhé generace. Ta třetí teprve dorazí, a to příští měsíc. A navíc nám samozřejmě nikdo nezaručí, že zrovna naše Core i9 vydrží pracovat na 5,1 GHz, to je prostě křemíková loterie. 

 
AMD má aktuálně na trhu procesor Ryzen Threadripper 2950X, který má asi nejblíže novému Core i9-10980XE svou cenou 899 USD i počtem 16 jader. My máme zatím k dispozici srovnání v GeekBench 4.2.2, což je ale test, v němž vícejádrové AMD obecně moc neexcelují, však 32jádrový Threadripper 2990WX je na tom mnohem hůře i v porovnání se 16jádrovým modelem. 
 
Intel tak má aktuálně na trhu velice dobrou nabídku, ostatně co se týče ceny jednoho jádra v HEDT procesorech, ta je plně srovnatelná s nabídkou AMD. To ale musí dostat svou šanci reagovat, která přijde za pár týdnů a je jasné, že AMD bude chtít své nové procesory nacenit tak, aby na trhu byly konkurenceschopné a ať už někdo fandí kterékoliv straně, měl by mít z takové situace radost a fandit oběma firmám, protože v takovýchto případech vždy vyhrává ta třetí strana - zákazník. 
 
 
Zdroj: PCGamesN


reklama