reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Core i9-9900K bude mít turbo všech jader na 4,7 GHz

13.8.2018, Jan Vítek, aktualita
Core i9-9900K bude mít turbo všech jader na 4,7 GHz
Intel by měl už brzy alespoň představit, když už ne vypustit na trh, nové procesory 9. generace Core, což budou sice architekturou stále Coffee Lake, ale nabídnou nově až osm fyzických jader. A ta budou dle všeho taktována velice vysoko.
Dobře víme, že šestijádrové procesory Coffee Lake lze přetaktovat na alespoň 5 GHz napříč všemi jádry, takže tato architektura díky 14nm++ procesu zvládne vysoké frekvence. Něco je ale přetaktování a něco jiného zaručený provoz, kde Intel musí počítat s tím, že podmínky pro chlazení nemusí být vždy optimální. I proto se ostatně už pár týdnů proslýchá, že právě osmijádrové modely budou mít na rozdíl od ostatních kovovou pájku mezi jádrem a heatspreaderem namísto prosté pasty. To zajistí mnohem lepší přenos tepla z jádra pryč a vypadá to, že takovou věc budou opravdu velice potřebovat. 
 
 
Dle uniklých materiálů, které se týkají procesorů Core i9-9900K a i7-9700K, se můžeme těšit na opravdu vysoké takty, jejichž podrobný rozpis se dozvíme z tabulky. V případě Core i9-9900K to bude až 4,9 GHz při zatížení jednoho jádra, přičemž při zatížení všech takt klesne jen o 300 MHz.
 
Core i7-9700K to má ještě lepší a toto čisté osmijádro bez Hyperthreadingu nabídne 5 GHz i při zatížení dvou jader a pokud zaměstnáme všechna, takt klesne opět jen o 300 MHz. 
 
 
Zvláště 9700K tak vypadá jako velice zajímavý procesor pro herní sestavy, jejichž majitel myslí také na budoucnost, čili na hry, které v ní snad budou schopny zaměstnávat více a více jader. Otázka je, s jakou spotřebou toho budou tyto procesory schopny a jaké Intel nastaví TDP. Těžko totiž věřit, že by mělo být 95W, tedy jen o 4W vyšší než v případě 4jádrového Core i7-7700K na taktu 4,2 až 4,5 GHz, i když Intel od té doby svůj 14nm proces trošku vylepšil. Ale to uvidíme z nezávislých testů, které si budou všímat právě i spotřeby. 
 
Nakonec tu máme také srovnání procesorů Core i5-9600K a Core i7-9700K na desce ASRock Z370M Pro4, čili nového šestijádra a osmijádra (oba bez HT). V testu FireStrike Ultra je mezi nimi jen mizivý rozdíl, a to až na skóre týkající se simulace fyziky, kde je osmijádro o více než třetinu lepší. 
 
Zdroj: VideoCardz


reklama