reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Corsair Vengeance LPX už nabízejí i efektivních 4866 MHz

13.9.2019, Jan Vítek, aktualita
Corsair Vengeance LPX už nabízejí i efektivních 4866 MHz
Ačkoliv už jsou na obzoru paměti DDR5, tak dnešní DDR4 ještě neřekly poslední slovo a neustále se zrychlují. Nedávno byl překonán rekord překročením DDR4-6000 MHz a nyní tu máme nové 4866MHz paměti. 
Paměti DDR4 se nedávno díky chlazení tekutým dusíkem poprvé dostaly nad DDR4-6000 MHz, přičemž my v tomto případě pochopitelně mluvíme o efektivním taktu (nebo MT/s - megatransfers/s), přičemž ten fyzický je vždy poloviční. To platí i pro nové Corsair Vengeance LPX, které mají být schopny na deskách s čipovou sadou AMD X570 pracovat na 4866 MHz, čili reálných 2433 MHz. 
 
 
I to ukazuje, jak se platforma AMD s procesory Ryzen za poslední tři roky vyvinula. První generace měla všeobecně problémy dobře pracovat s paměťmi. Byla velice vybíravá a i my jsme si museli pro Ryzen s deskami série 300 pečlivě volit vhodné a prověřené paměťové moduly, abychom se vyhnuli případných problémům s kompatibilitou či stabilitou. Vyhráno pak měl ten, kdo na svém Ryzenu rozběhal DDR4 na 3000 nebo 3200 MHz. 
 
To se však postupně zlepšilo a v rámci druhé generace procesorů Ryzen už jsme nic takového neřešili a ta třetí už dokonce láme rekordy, protože 4866 MHz nových pamětí Corsair Vengeance LPX je určeno zvláště pro kvalitní desky s čipsetem X570, a sice konkrétně ASUS ROG Crosshair VIII Formula, MSI MEG X570 GODLIKE a MSI PRESTIGE CREATION X570. V jejich případě to máme potvrzeno a zaručeno, ovšem to samozřejmě neznamená, že daného taktu nedosáhneme i na jiných deskách. 
 
Nový 16GB (2x 8 GB) kit Corsair Vengeance LPX tak byl připraven ve spolupráci se společností AMD a jde o produkt s označením CMK16GX4M2Z4866C18. Na trh přichází právě dnes, ovšem v českých obchodech jsem jej zatím hledal marně. Je ale jasné, že nepůjde o nic levného, však na Newegg je k dostání za 860 USD, samotný Corsair US jej nabízí za 950 USD a ve Velké Británii mohou kupovat s cenou 975 liber. Jde tak skutečně jen o produkt pro ty, které skutečně moc nezajímá, kolik co stojí, protože se dá s klidem v srdci tvrdit, že v tomto případě nám zaplacená částka opravdu nepřinese odpovídající nárůst výkonu. 
 
Zdroj: KitGuru


reklama