reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ČR za rok 2018 lámalo rekordy ve výrobě i spotřebě elektřiny

24.2.2019, Milan Šurkala, aktualita
ČR za rok 2018 lámalo rekordy ve výrobě i spotřebě elektřiny
Energetický regulační úřad (ERÚ) vydal statistiku výroby a spotřeby elektřiny za rok 2018 a loni se nám podařilo překonat mnoho historických rekordů. Dosáhli jsme nejvyšší výroby, ale i spotřeby elektrické energie.
Nová statistika Energetického regulačního úřadu (ERÚ) ukazuje poslední data o vývoji výroby a spotřeby elektrické energie v České republice, které určitě nejsou nezajímavé. Začněme nejprve výrobou elektřiny. Ta stoupla o 1,1 % z 87,03 TWh na nynějších 88,0 TWh. Jaderné elektrárny vyrobily 34 % této energie, nejrůznější formy parních elektráren (biomasa, černé/hnědé uhlí,...) pak 51,2 %. Tyto zdroje energie tedy i nadále tvoří většinu. Paroplynové (PPE), plynové a spalovací (PSE) pak mají dohromady 8,4 %, na dalším místě je fotovoltaika s 2,65 %, vodní jsou na pouhých 1,85 %, přečerpávací tvoří 1,2 % a větrné jen 0,7 %. Tato čísla znamenají, že stouplo zastoupení čistější jaderné energie (ze 32,6 %) a naopak velmi mírně klesly parní elektrárny (z 52,2 %).
 
Elektrické vedení
 
Jistě velmi zajímavým číslem je technologická vlastní spotřeba, kdy na výrobu oněch 88 TWh spotřebovaly elektrárny 6,1 TWh vlastní elektřiny. Čistá výroba elektřiny (netto) tak dosáhla 81,9 TWh za rok 2018. Pokud by vás zajímaly ztráty, tak ty činily 4,27 TWh, což je zhruba 5,2 %. Asi tři čtvrtiny z toho tvořily ztráty v distribuční soustavě a čtvrtina v přenosové. Zajímavý je i ten fakt, že jsme loni dovezli 11,4 TWh elektřiny, zatímco jsme vyvezli téměř 25,1 TWh (předloni 14,6 TWh, resp. 27,9 TWh). Jak je vidět, naše elektrárny vyrábějí mnohem více energie, než jsme schopni spotřebovat. Ve výsledku to bylo 13,9 TWh. Pro zajímavost, toto množství energie by zvládlo zajistit nabíjení asi 4-5 milionů osobních elektromobilů.
 
Pojďme se tedy podívat na výslednou spotřebu. Netto spotřeba se dostala na 61,0 TWh, což je o 0,55 % více než loni (60,7 TWh). Brutto spotřeba pak letos činila 73,9 TWh. Pro zajímavost, i když jsme loni trhli rekordy, současně to i nadále znamená, že se spotřeba elektřiny postupem posledních let zvyšuje jen velmi pomalu. Např. hodnoty naší netto a brutto spotřeby se proti roku 2008 zvýšily jen o 2,8 %, resp. 2,6 %.
 
Zdroj: eru.cz


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama