reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cray si vybral ARM pro útok na trhu superpočítačů

15.11.2017, Jan Vítek, aktualita
Cray si vybral ARM pro útok na trhu superpočítačů
Před řadou let se mluvilo o tom, že architektura ARM v dohledné době vytvoří silnou konkurenci pro x86 i v oblasti serverů. Tyto předpoklady se nyní pomalu naplňují a po Centriq 2400 od Qualcommu tu máme další příklad.
Qualcomm totiž nedávno odhalil ARMové procesory Centriq 2400 založené na 10nm výrobním procesu, který na plochu menší než 400 mm2 nacpal 18 miliard tranzistorů. Centriq 2400 by tak měly snadno konkurovat i novým procesorům Xeon Platinum v oblasti cloudových a jiných serverů. Nyní tu máme něco odlišného, a sice společnost Cray, tradičního to výrobce superpočítačů, jako je i následující starší systém Kraken (Cray XT5) nainstalovaný v Oak Ridge National Laboratory. 


Nyní chce Cray ve spolupráci se společností Cavium tvořit nové superpočítače, které využijí procesory ThunderX2. Ty jsou založeny na architektuře ARMv8 (64bit), ovšem ne na obvyklých jádrech jako Cortex-A72 či Cortex-A73, ale na speciálně upravených jádrech, o jejich vlastní architektuře se toho od firmy Cavium moc nedozvíme. 


Z uvedených informací je ale zřejmé, že čipy ThunderX2 nabídnou 54 procesorových jader pracujících na 3 GHz, vedle toho šestikanálový řadič pro paměti DDR4, vlastní škálovatelné rozhraní pro propojení těchto prvků a jde o čipy postavené na 14nm procesu FinFET. Vyrobeny tak mohly být v GlobalFoundries nebo Samsungem. 

Pro Cavium jde jistě o velkou zakázku, však v superpočítačích se takových procesorů mohou použít tisíce i více, a to zvláště pokud se je Cray chystá integrovat do svých hlavních systémů XC50. Ty přitom byly založeny na procesorech Intel Xeon a případně dovybaveny akcelerátory NVIDIA Tesla nebo Intel Xeon Phi. Cray ústy Freda Kohouta mluví o tom, že systémy XC50 s procesory ARM nabídnou velice vysokou flexibilitu a hodit se budou pro simulace, oblast big data i hluboké učení. 

Cray už dříve ohlásil, že pro britské university staví počítač Isambard, který dostal jméno po slavném viktoriánském inženýru Brunelovi. Dříve nesdělil, jaké procesory využije, ale bylo alespoň uvedeno, že půjde o více než 10 tisíc modelů s architekturou ARMv8, takže to pravděpodobně budou právě ThunderX2. Superpočítače Cray XC50 s procesory ARM budou moci stále pracovat i s akcelerátory Xeon Phi i NVIDIA Tesla a první mají být k dispozici od druhého čtvrtletí příštího roku. 




reklama