reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cryptojacking letos zaznamenal více než 40× nárůst

20.12.2018, Milan Šurkala, aktualita
Cryptojacking letos zaznamenal více než 40× nárůst
Přestože se cena většiny kryptoměn dramaticky snižuje, cryptojacking, aneb tajná těžba kryptoměn na zařízeních obětí, se těší stále velké oblibě. Letos jeho popularita vzrostla více než 40krát, což je opravdu mnoho.
Zatímco v roce 2017 byl hitem především ransomware aneb vyděračský software, který zašifroval data obětí a požadoval výkupné za jejich odemčení, letos se výrazně zvýšila popularita cryptojackingu. To znamená, že je zařízení napadeno malwarem, který na něm tajně těží kryptoměny (obvykle si to oběť všimne dramatickým zvýšením vytížení CPU). Vytěžené kryptoměny pak přistávají na účtech hackerů, kteří si takto přijdou na velmi lákavé částky. V dnešní době, kdy cena kryptoměnů většinou míří dolů, už to sice není tak lukrativní, ale stále je to pro hackery lepší než nic.
 
McAfee logo
 
Podle zprávy společnosti McAfee se počet takto napadených zařízení za poslední rok zvýšil více než 40krát. Je ale vidět, že klesající cena kryptoměn růst výrazně přibrzdila, za poslední čtvrtletí to totiž bylo jen 55 %, za to předposlední to dokonce vůbec nerostlo. Např.ve třetím čtvrtletí roku 2017 to nebylo ani 100 tisíc infekcí, koncem téhož roku to bylo 250 tisíc zařízení, ale už v prvním čtvrtletí roku 2018 počet stoupl na 2,5 milionu, tedy 10krát. Nyní jsme někde kolem 4 milionů.
 
Hackeři ale nešíří malware se skripty pro těžbu kryptoměn jen do počítačů a notebooků. Napadají i routery nebo IP kamery. Ty totiž mají obvykle velmi slabé zabezpečení, takže je pro hackery relativně snadné se do nich dostat. Počty napadených zařízení jsou tak obrovské a pak už ani nevadí nízký výkon jejich CPU. Připomeňme ještě, že v posledních několika dnech se hodnota kryptoměn zase zvyšuje, např. Bitcoin šel nahoru o třetinu a nyní je na zhruba $4100.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama