reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cypher: hra nás vzdělá v historii kryptografie

21.2.2018, Jan Vítek, aktualita
Cypher: hra nás vzdělá v historii kryptografie
Pro ty z nás, kteří mají rádi puzzle, řešení hádanek nebo i speciálně kryptografii bude určena hra Cypher. Ta se dá označit za vzdělávací titul, jenž už je k dispozici na Steamu za lidovou cenu pěti eur. 
Jde o vizuálně jednoduchou hru z prostředí jakéhosi minimalistického muzea, kterou dal dohromady jeden vývojář, a sice Matthew Brown. Vedle Assassin's Creed Origins Discovery Tour tu tak máme další titul, jehož hraní nám má vedle zábavy také rozšířit obzory. Cypher už je k dispozici na Steamu za cenu 5 eur a zatím nasbíral celkově kladné hodnocení, i když od malého počtu zákazníků. 
 
 
Koncept hry Cypher je jednoduchý a dostatečně dobře jej vysvětlují už jen okolní obrázky. Máme tu zadání na stěnách a před nimi pak konzole, s jejichž pomocí budeme odpovídat.
 
 
Každá hádanka na stěně je založena na specifickém typu kryptografie a hráč musí nejdříve vyřešit většinu úkolů v dané místnosti, aby se mu otevřela další s historickou lekcí a náloží dalších hádanek. Dozvíme se tak i o historii samotné kryptografie, čili umění uchovávat a předávat informace ve skryté formě, které sahá přinejmenším do doby 600 let před Kristem. Tehdy využívali Sparťané šifrování pomocí Skytalé, pásku navíjeného na fazetovanou dřevěnou tyčku. 
 
 
Co se týče první místnosti, ta se celá týká steganografie, čili utajení informace ukrytím samotné zprávy tak, aby si nechtěný účastník komunikace neuvědomil, že ta vůbec probíhá. Čili pokud je někým zpráva zachycena, automaticky to znamená i prolomení této ochrany. Může tak jít například o umně skrytý text v nastrčené zprávě nebo i o využití neviditelného inkoustu. 
 
Pro tápající hráče má Cypher připravenu nápovědu, kterou nejspíše budeme potřebovat, stejně jako papír a tužku. 
 
Zdroj: Cypher (via Steam)


reklama