reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Další bezpečnostní problém, Facebook skrytě spouštěl kameru v iOS aplikaci

15.11.2019, Milan Šurkala, aktualita
Další bezpečnostní problém, Facebook skrytě spouštěl kameru v iOS aplikaci
Sociální síť Facebook má opravdu mnoho bezpečnostních problémů. Teď se zjistilo, že aplikace Facebook pro operační systém iOS obsahovala chybu, kdy mohla samovolně spouštět selfie kamerku fotoaparátu.
Možnost věřit čemukoli od Facebooku z bezpečnostního hlediska dostává další ránu. Poté, co se před pár dny zjistilo, že Groups API není zabezpečeno proti neoprávněnému přístupu, jak by mělo, nyní uživatelé reportují, že aplikace pro operační systém iOS samovolně spouští selfie kamerku na telefonech. Sama aplikace to sice legitimně umožňuje např. pro záznam Facebook Stories (tzn. to pro toto použití musí uživatel povolit), ale není v pořádku, že to spustí kameru, aniž by o to požádal uživatel.
 
Facebook logo
 
Původní problém vznikl ještě dříve, kdy se v aplikaci objevila chyba při překlápění telefonu z výšky na šířku. Tehdy se automaticky spustila kamera pro záznam Facebook Stories, což vývojáři opravili. Nová verze aplikace ale s opravou tohoto bugu zanesla do systému nový, kdy se při skrolování mohla spustit selfie kamerka v telefonu. Stačilo jen to, aby se na obrazovce objevilo video, při jehož přehrávání se mohl začít i záznam selfie kamerkou (nemuselo to dělat vždy a na všech telefonech). Nepříjemnou chybu už Facebook opravil a my jen můžeme doufat, že se při její opravě nestal jiný problém.
 
Sociální síť tvrdí, že díky tomuto bugu nezískala žádná videa, která by neměla. I když šlo podle všeho jen o klasický bug při vývoji aplikace a ne záměrné sledování uživatelů, opět to vzbuzuje a posiluje nedůvěru v produkty Facebooku.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama