reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Skončí to někdy? Facebook má další bezpečnostní průšvih

10.11.2019, Milan Šurkala, aktualita
Skončí to někdy? Facebook má další bezpečnostní průšvih
Bezpečnostní skandály Facebooku nemají konce. Každou chvíli se objeví zpráva o tom, že mu unikla někde nějaká data. Tentokrát se zjistila, že nová pravidla pro Groups API moc nefungují a až 100 vývojářů mohlo přistupovat k nepovoleným datům.
Průšvihy sociální sítě Facebook neberou konce. Poté, co se před dvěma měsíci volně na internetu objevila databáze více než 400 milionů lidí této sítě, máme tu další problém. Po skandálu s Cambridge Analytica z minulého roku sice Facebook změnil pravidla pro přístup k Groups API, ukázalo se, že se skutečná praxe trochu liší od záměru. Vývojáři měli nově mít přístup jen k názvu skupiny, počtu členů a příspěvkům, ale pro další údaje o členech už museli tito členové dát souhlas k jejich zveřejnění.
 
Facebook logo
 
Zjistilo se však, že zhruba 100 partnerů Facebooku mělo i po změnách pravidel nadále přístup k těmto údajům a minimálně u 11 z nich se ví, že k nepovoleným údajům přistoupili v posledních 60 dnech. Zatím se neví o tom, že by byla tato data nějak zneužita, každopádně to pro Facebook rozhodně není dobrá vizitka. Sociální síť nyní tyto partnery požádala o smazání dat a plánuje audit, který prověří, zda se tak skutečně stalo. Dále také těmto aplikacím, které měly i nadále přístup k datům, přístupová práva zrušila.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama