reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Další dva chystané Core i9 X-Series v databázi Geekbench 4

1.10.2019, Jan Vítek, aktualita
Další dva chystané Core i9 X-Series v databázi Geekbench 4
V databázi Geekbench 4 se již dříve objevily nové 18jádrové a 10jádrové procesory Core i9 X-Series. Nyní tu máme dva další, které téměř uzavírají celou chystanou nabídku, a sice 12 a 14jádrové modely. 
Intel slibuje velice slušný nárůst poměru výkonu a ceny, což se týká připravovaných HEDT procesorů Core i9 X-Series z generace Cascade Lake. Jejich nejlepší model v podobě Core i9-10980XE se objevil už dříve a nyní tu máme testy jednak 12jádrového Core i9-10920X a 14jádrového Core i9-10940X. Nic z toho pochopitelně ještě není na trhu, ale od tohoto měsíce by mohlo a vedle toho už víme, že AMD chce příští měsíc představit nové procesory Threadripper 3000 s maximálně 24 jádry (zatím). 
 
 
Jak je vidět z grafu, výkon testovaného procesoru Core i9-10980XE není dle Geekbench 4 vedle staršího modelu Core i9-9980XE zrovna přesvědčivý, respektive je v podstatě stejný. Jenomže je jasné, že se tu testuje ještě dost možná ne zcela hotový vzorek a pak jde také o jen jeden benchmark. 
 
Procesory Core i9-10920X a Core i9-10940X už stejně jako Core i9-10900x vykazují citelný nárůst výkonu, a to vždy s velice podobným rozestupem oproti modelům předchozí generace,a to kolem 10 procent. To platí pro výkon všech jader a v podstatě je to slušný nárůst, když si uvědomíme, že to jsou stále 14nm čipy, které se snaží ze svého výrobního procesu vymačkat maximum. 
 
 
Máme tu také jednovláknové testy, dle nichž si polepšil už i Core i9-10980XE a rozdíly jsou zde obecně nižší, a to mezi 2 a 6 procenty. Stále však můžeme být zvědaví především na to, co má znamenat ono ohlášené prudké zvýšení poměru výkonu a ceny. Pokud nepůjde o nějaký trik, jako poměření sil v rámci velice úzkoprofilového testu, pak by to mělo prostě a jednoduše znamenat, že Cascade Lake-X přijdou za mnohem přívětivější ceny než jejich předchůdci. 
 
Ostatně AMD má na trhu 12jádrový desktopový procesor a brzy bude 16jádrový a i když se prostá platforma s AM4 nemůže plně rovnat HEDT platformám, nějaký dopad to mít musí a přinejmenším někteří zákazníci si řeknou, že si vystačí s běžným desktopem a HEDT nepotřebují.
 
Pak také nesmíme zapomínat na nové Threadrippery, které by i s omezeným počtem 24 jader neměly mít co do hrubého výkonu s 18jádrovými Cascade Lake-X velké potíže, ovšem to uvažuji s ohledem na dosavadní zvyklosti týkající se cen. Však Intel už prohlásil, že chce být vůči AMD agresivnější, tak že by se konečně rozhoupal i k nové cenové politice?
 
Zdroj: TechSpot


reklama