reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

DARKNESS: fotoaparát s 10.000 Mpix bude pořizovat snímky exoplanet

23.4.2018, Jan Vítek, aktualita
DARKNESS: fotoaparát s 10.000 Mpix bude pořizovat snímky exoplanet
Vědci se rozhodli sestavit světově nejvýkonnější fotoaparát, který bude se svým rozlišením deset tisíc megapixelů sloužit k pořizování snímků planet v jiných hvězdných systémech. Na co se můžeme díky němu těšit? 
Mluvit budeme o projektu DARKNESS, který nám má přinést snímky objektů, o nichž jsme před pár desítkami let ani netušili, zda vůbec existují. Stejně jako je život na Zemi zatím pro nás unikátní, tak jsme předtím nazírali i na exoplanety: bylo jasné, že je jejich existence velice pravděpodobná, ale důkaz chyběl. Nyní známe tisíce exoplanet především díky teleskopu Kepler a brzy by jich mohlo být ještě mnohem více díky TESS
 
 
Jejich přímé sledování je ale velice problematické nejen proto, že jsou malé, ale také proto, že je z našeho pohledu značně přesvítí jejich vlastní hvězda, však jejich přicházející světlo je pouze to, co se odrazilo. To ale má vyřešit kalifornský teleskop Hale s fotoaparátem vyzbrojeným celkovým rozlišením 10.000 MPix. Označen je konkrétně za supravodivou kameru a ultrarychlý "čítač fotonů" - spektrofotometr. Název DARKNESS je tak pro toto asi metr a půl dlouhé zařízení poněkud ironický, ale takový si holt vědci z CalTechu a Jet Propulsion Laboratory americké NASA vybrali a jde jako obvykle o zkratku (Dark-speckle Near-infrared Energy-resolved Superconducting Spectrophotometer) Financování zajišťuje National Science Foundation.
 
 
Exoplaneta byla už vyfocena v roce 2010 a máme tu i známé video ukazující oběh hned několika z nich, takže by to rozhodně nebyly první takové snímky, ale díky DARKNESS bychom mohli očekávat, že se na podobné snímky budeme už dívat běžně.
 
DARKNESS umí podobně jako jiná podobná zařízení pořizovat snímky s kadencí tisíců za sekundu, které jsou především nezatíženy obrazovým šumem, který by práci mohl zcela znehodnotit. To zajišťují jisté MKID, čili Microwave Kinetic Indicative Detectors, díky nimž se DARKNESS zcela zbaví obrazového šumu, takže prostě "získáme" opravdový počet fotonů, které pronikly optikou. 
 
A že je Hale pozemský teleskop, je tu i problém s atmosférou ovlivňující přicházející světlo. Ostatně kvůli atmosféře se nám hvězdy v noci jeví, jako by poblikávaly. Pomocí měření světla s frekvencí 2000 Hz je možné toto napravit s pomocí tvarovatelného gumového zrcadla. 
 
Až někdy příště tak uvidíme, jaké snímky DARKNESS přinese. 
 
Zdroj: UCSB, Phys.org


reklama