reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zítra startuje do vesmíru TESS, nový lovec exoplanet

16.4.2018, Jan Vítek, aktualita
Zítra startuje do vesmíru TESS, nový lovec exoplanet
Dlouho očekávaný satelit TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) se vydá do vesmíru na palubě rakety Falcon 9 Block 4 zítra po půlnoci. Jde přitom o dalšího lovce planet, který bude mít za úkol nahradit notoricky známý Kepler. 
Satelit Kepler představuje dosud naprosto nejúspěšnější zařízení s ohledem na počet objevených exoplanet, ovšem nyní se už opravdu blíží konec jeho života, neboť mu dochází palivo. To od doby, kdy selhaly palubní gyroskopy, je nutné používat pro ovládání směru pohledu satelitu, takže se nelze divit, že s takovou už Kepler dlouho nevydrží. Není přitom jasné, kdy palivo Kepleru dojde, ale dle výpočtů to nastane již brzy. 
 
 
Je tak velice příhodné, že už zítra ve 00:32 našeho času bude na raketě Falcon 9 startovat satelit TESS, který pro hledání exoplanet využije stejnou tranzitivní metodu, což má ostatně zakotveno už ve svém názvu. Nezačne ale fungovat hned. Po prvotním dosažení oběžné dráhy provede několik zážehů svých motorů, které jej vyšlou k průletu kolem Měsíce, aby se nakonec usídlil na vysoce eliptické oběžné dráze kolem Země.
 
TESS by pak měl na této stabilní dráze setrvat alespoň příštích 20 let, ovšem jeho úvodní mise bude trvat pouze dva roky. NASA však pochopitelně může kariéru TESS stejně jako mnoha dalších zařízení včetně Kepleru výrazně prodloužit, pokud k tomu bude mít důvod. A očekává se, že v tomto případě tomu tak bude. 
 
TESS tak bude pátrat po exoplanetách s využitím stejného způsobu jako Kepler, čili bude sledovat jas mnoha hvězd najednou a hledat v něm periodické změny, jež naznačují, že přes jejich tvář přešlo nějaké těleso. Průběh, četnost a míra těchto změn pak napoví, jaká exoplaneta by to měla být. Hlavní rozdíl mezi těmito satelity je však ten, že Kepler se dívá v úzkém úhlu do vzdálenosti až 3000 světelných let. TESS dohlédne jen do desetinové vzdálenosti, ale díky poli čtyř kamer to zvládne všemi směry, takže by nám měl poskytnout ucelený obrázek o našem blízkém vesmírném sousedství a o to budou jeho výsledky zajímavější. 
 
Navíc se TESS bude specializovat na specifickou třídu exoplanet, což jsou tzv. super-Země. Toto označení platí pro planety menší než Neptun a větší než Země, které by měly mít pevný povrch a umožňovat podporu života tak, jak jej známe. NASA očekává, že TESS bude mít do konce prvního dvouletého cyklu zmapováno na 85 procent oblohy a nalezne stovky nových super-Zemí a zjistí jejích hmotnost, velikost, hustotu složení a orbitální charakteristiky. 
 
Díky těmto informacím od TESS bude k dispozici více než dost cílů pro pozorování pomocí chystaného Teleskopu Jamese Webba (JWST). Ten by měl být schopen takové exoplanety sledovat i přímo a nyní už je jasné, že TESS bude mít pro svůj úkol dost času. JWST totiž poletí do vesmíru nejdříve za dva roky. 
 
Zdroj: Astronomy


reklama