reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dědic Samsungu bude omilostněn a propuštěn, žádali to i Američané

10.8.2021, Jan Vítek, aktualita
Dědic Samsungu bude omilostněn a propuštěn, žádali to i Američané
Vicepředseda firmy Samsung a v podstatě dědic tohoto průmyslového impéria, Lee Jae-Young, bude propuštěn z vězení poté, co si odsedí jen malou část svého celkového trestu. Milost pro něj přitom žádali i Američané. 
Lee Jae-Young je v podstatě už od roku 2014 v čele Samsungu, a to poté, co jeho otce postihl infarkt. Následoval ovšem skandál, v němž figurovala také tehdejší prezidentka Jižní Koreje Park Guen-hye, kterou se Lee Jae-Young pokusil uplatit, aby posvětila jeho firemní machinace, jež mu měly poskytnout mnohem jistější pozici v celé společnosti. Lee Jae-Young sice firmu v podstatě vedl, ale disponoval jen 1% podílem, zatímco zbytek stále držel jeho otec. 
 
Za pokus o uplacení prezidentky tak Lee Jae-Young dostal pětiletý trest vězení, do nějž nastoupil v roce 2017, ale odseděl si přibližně jen rok, než bylo v roce 2019 nařízeno přezkoumání případu. Poté byla ale potvrzena vina a stanoven nový trest 30 měsíců, kam Lee Jae-Young nastoupil letos v lednu, zatímco jeho otec ještě předtím zemřel. Nyní tak jde skutečně o hlavního muže Samsungu, který je však stále ve vězení, ovšem na svobodu se dle nejnovějších informací dostane už tento pátek. 
 
 
Není žádné tajemství, že za propuštění Lee Jae-Younga orodovaly americké technologické společnosti, které potřebují, aby firma měla svého šéfa v křesle a ne na pryčně. American Chamber of Commerce tak už dříve poslala nynějšímu jihokorejskému prezidentu dopis, kde žádá pro šéfa Samsungu milost, a to "v nejlepším zájmu USA i Koreje". Později se také sešli prezidenti obou zemí a lze si představit, že mluvili i na toto téma. 
 
Samozřejmě nelze říci, že Lee Jae-Young bude propuštěn především na žádost Američanů, nicméně propuštěn bude a může začít lépe pracovat i na plánu budoucí expanze své firmy, což zahrnuje i výstavbu továren právě na území USA. Prezident Biden už dříve ohlásil, že výrobu čipů podpoří cca 50 miliardami dolarů a Samsung reagoval plánem na stavbu továren buď v Austinu, kde již má své zařízení, anebo ve Phoenixu či ve státě New York. 
 
Případ Lee Jae-Younga ale dělá vlny v jihokorejském systému spravedlnosti, kde je obvyklé, aby si vězeň odseděl alespoň 70% svého trestu, než může vůbec uvažovat o žádosti o propuštění. Z tamního Ministerstva spravedlnosti přitom zaznělo, že milost byla udělena jednak za dobré chování, ale i na základě veřejného mínění a vzhledem k dopadu pandemie na národní i globální ekonomiku. K propuštění se navíc přikláněla i jihokorejská vláda a velcí průmyslníci. 
 


reklama