reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dell a HP inzerují Optane jako RAM, hraje v tom roli i Intel?

18.6.2018, Jan Vítek, aktualita
Dell a HP inzerují Optane jako RAM, hraje v tom roli i Intel?
Jako poněkud neférový způsob inzerce zboží můžeme vidět snahu společností Dell a HP házet do jednoho pytle paměti RAM a Optane. Jejich společná kapacita je v materiálech firem udávána pod jedním termínem. 
Už jsme zvyklí na to, že při propagaci svého zboží firmy často uvádějí údaje způsobem, jaký může být zavádějící. Mohli jsme se například pravidelně v reklamách na počítače dívat na to, jak se prodejci chlubí kapacitou bufferu grafických karet a mluví o výkonu, který s tím nemá v podstatě nic společného. 
 
 
Dell a HP však poskytují už rovnou zavádějící údaje, v nichž dávají dohromady operační paměť RAM do jednoho pytle s Optane. Je přitom celkem jasné, odkud vítr vane. Jak ukazuje obrázek, Intel začne brzy nabízet produkt Optane DC v podobě modulů DIMM. Ty se mají v paměťové hierarchii vecpat právě mezi DRAM a SSD Optane s nabídkou vysokého výkonu a schopnosti udržet data i bez napájení. Na DRAM však stačit stále nebudou. 
 
Nicméně, Optane DC rozhodně nejsou určeny pro běžné spotřebitelské notebooky od firem Dell a HP, ale pro nasazení v serverech nehledě na to, že na trhu ještě nejsou. S největší pravděpodobností jde o ony běžné cachovací 16GB a 32GB modely v podobě karet M.2, jež se umí pochlubit přinejlepším 1350 MB/s v případě sekvenčního čtení. To rozhodně není výkon, jaký by mohl byť jen vzdáleně konkurovat pamětem DRAM. 
 
 
V popisech produktů se ale dočteme například o "24GB Memory: 16GB Intel Optane + 8GB RAM", což platí pro HP. Společnost Dell až v systémovém konfigurátoru odhalí, že 24GB paměti je ve skutečnosti "8GB 2666MHz DDR4 DRAM + 16GB Intel Optane memory". 
 
Je přitom nad slunce jasné, že pokud by se měla kapacita Optane k něčemu přidat, byla by to kapacita SSD či HDD v daném systému a rozhodně ne RAM, neboť ani jako cache nám neslouží jako část systémové paměti, ale stále jen pro ukládání dat. Nicméně v HP a Dellu se asi nechali inspirovat právě chystanými Optane DC a marketingově si to vyložili po svém. 
 
Server Extremetech však z toho podezřívá také Intel, který nedávno změnil svůj původní FAQ, kde bývalo velice jasně napsáno, že si nemáme plést Optane s DRAM a že například nelze provozovat hru vyžadující 8 GB RAM na PC s jen 4 GB RAM a 16GB Optane. To je ostatně jasné každému, kdo se jen trošku orientuje v hardwaru. Ovšem ten, kdo tomu nerozumí, se může nyní dočíst, že Intel mluví o Optane jako o pamětech (memory) proto, že data jsou ukládána "blíže k procesoru" a je to podobná funkce, jakou mají paměti DRAM. Intel tak v podstatě nyní dle svého FAQ odlišuje paměti (memory) jako DRAM a Optane od storage (HDD, NAND Flash).
 
Že by se tedy Intel snažil s pomocí velkých výrobců počítačů prosazovat své Optane ve spotřebitelském sektoru a vzbudit dojem, že je možné je srovnávat s DRAM? 
 


reklama