reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel už má k dispozici Optane DC: hybrid RAM a SSD

31.5.2018, Jan Vítek, aktualita
Intel už má k dispozici Optane DC: hybrid RAM a SSD
Paměti 3D XPoint od Intelu a Micronu byly prezentovány jako ve všech případech mnohem lepší než dnešní NAND Flash a blížit se měly i rychlostem pamětí RAM. Dosavadní výsledné produkty se však moc nepředvedly, ale změní to Optane DC?
Intel sám mluví o "persistent memory" a "new class of memory", což napovídá, že Optane DC by měly být podobně výkonné jako RAM, ovšem s tím rozdílem, že data po ztrátě napájení z jejich buněk nezmizí. Taková paměť je ostatně už desítky let přímo svatý grál počítačové techniky, který by mohl výrazně vylepšit celkovou energetickou efektivitu počítačů a také by zcela změnil pohled na to, jak nazíráme na zapínání/bootování/uspávání počítačů a jiných zařízení. 
 
 
Co ale bylo očividné, Intel se zaměřil především na servery, kde může být rychlá paměť schopná udržet data i bez napájení velice užitečná v celé hierarchii. Ta by ostatně mohla přetvořit celou paměťovou hierarchii, jak ostatně ukazuje jeden ze snímků prezentace Intelu. 
 
 
Ta se dělí jednak na úložná zařízení a pak na data dle toho, jak často jsou využívána či jak rychle musí být k dispozici. Nejvíce potřebná jsou tak "hot" data, na druhé straně jsou "cold" a mezi nimi "warm". Jak je vidět z obrázku, Optane DC se mohou vmáčknout mezi DRAM a klasické Optane a obsahovat jak nejvíce, tak středně potřebná data.  
 
Intel Optane DC přijdou v modulech typu DIMM, čili stejných, jaké využívají i RAM a konkrétně jde o DIMM pro paměti DDR4. To umožní dosáhnout vysoké propustnosti, i když to už bude spíše záviset na samotných pamětech a jejich kontrolerech. Intel slibuje, že Optane DC dokáží značně zredukovat čas bootování serverových systémů z minut na sekundy, výrazně urychlí práci s objemnými databázemi, virtuálními systémy, atd. 
 
 
Technické podrobnosti čekáme marně, tedy až na to, že Optane DC budou podporovat více než 3 TB na procesorovou patici a jeden modul může nést 512 GB paměti. Nyní Intel láká vývojáře hardwaru, aby naskočili do vláčku Optane DC a podíleli se na vývoji. K dispozici už jsou první vzorky těchto produktů, které budou určeny pro další generaci procesorů Xeon. 
 
Zdroj: Hexus.net


reklama