reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Design macOS na Raspberry Pi 4? Je tady podpora elementary OS

12.12.2020, Jáchym Šlik, aktualita
Design macOS na Raspberry Pi 4? Je tady podpora elementary OS
Majitelé Raspberry Pi 4 mají k dispozici další alternativu. elementary OS je oblíbená linuxová distribuce, která vsází na uhlazený design inspirovaný macOS. Nainstalovat si nyní můžete experimentální sestavení.
Majitelé Raspberry Pi 4 sice mají k dispozici nedávno aktualizovaný operační systém Raspberry Pi OS, ale kromě něj mohou vybírat z desítek různých alternativ. Nejnovější přírůstek se jmenuje elementary OS a fanoušci linuxových distribucí o něm jistě slyšeli, pokud jej dokonce nezkoušeli na svém desktopu nebo notebooku. Na Raspberry Pi se ovšem dostává vůbec poprvé. Zatím se sice nejedná o oficiálně podporovaný projekt, ale v případě úspěchu by se to mohlo změnit. elementary OS patří do skupiny linuxových distribucí, které se snaží o příjemný uživatelský zážitek podobný Windows nebo macOS.
 
 
A právě operačním systémem od Applu se autoři elementary OS nepokrytě inspirovali. Začíná to vzhledem oken a ikon, pokračuje lištou v horní části obrazovky s důležitými informacemi či rychlým nastavením, a končí dokovacím panelem pro snadný přístup k oblíbeným aplikacím. elementary OS přichází pouze se základními předinstalovanými aplikacemi, jako je webový prohlížeč Epiphany, e-mailový klient, galerie fotek, správce souborů nebo editor kódu. Po instalaci systému tedy uživatelé nemusí řešit spoustu bloatwaru, který není výjimkou ani u některých linuxových distribucí. Další bezplatné i placené tituly lze stahovat z oficiálního obchodu AppCenter. Před zveřejněním prochází každá aplikace kontrolou.
 
 
Tento open-source operační systém je podle autorů vhodný pro práci i zábavu. Mezi zajímavé funkce patří možnost multitaskingu pomocí několika samostatných ploch, mezi kterými přepínáte jedním kliknutím. Pro zvýšení produktivity nechybí režim obraz v obraze nebo funkce Nerušit, který ztlumí všechny notifikace pro nerušenou práci. K dispozici je dokonce režim rodičovské kontroly, který umožňuje omezit čas strávený u obrazovku pro jednotlivé dny nebo zablokovat přístup k určitým webům a aplikacím. elementary OS využívá jako základ obrazy Ubuntu pro Raspberry Pi.
 
Výkon na Raspberry Pi 4 je podle prvních reakcí docela dobrý, ale rozhodně není srovnatelný s běžnými desktopy. Problémem zůstávají méně plynulé animace kvůli absenci hardwarové akcelerace, chybějící podpora 4K videí a různé další drobnosti. elementary OS funguje na Raspberry Pi 4 nebo Raspberry Pi 400 s minimálně 4GB, ale nejlépe alespoň 8GB RAM. Na jiných modelech tohoto jednodeskového počítače systém nefunguje kvůli nedostatečnému výkonu. Pro bezproblémový běh je doporučeno používat aktivní nebo alespoň pasivní chladič k Raspberry Pi 4. Více informací si přečtěte na oficiálním blogu (viz odkaz níže). Odkazy ke stažení potom najdete na GitHubu.
 


reklama